Bostadspriser faller över hela Sverige och fallet är ökande. Huvudorsaken är stigande räntor och inflation.
Prisfallet på bostäder i Sverige accelererar och är nu nästa fyra procent för Stockholm och tre procent för Göteborg för en månad. Och fallet kan vara djupare än siffrorna visar.
Både villor och bostadsrätter faller snabbt och fallet syns över hela Sverige, även om Stockholm är hårdast drabbat. I Stockholm och Göteborg är i dag priserna lägre än för ett år sedan.
Fallet kan vara större än vad siffrorna visar eftersom fler och fler objekt blir osålda och stannar på marknaden. Prissättningen är för hög och eftersom de inte säljs inkluderas inte de i de fallande priserna.
Både mäklare och boekonomer uppmanar nu säljare att vara realistiska. Både i hur snabbt en försäljning kan göras och i hur mycket man får betalt. Med en sjunkande trend blir det fler köpare som väntar in ytterligare prisfall och det kan därför ta ännu längre tid att avsluta affären.
Säljare förväntar sig ofta att få lika mycket som grannen fick i fjol men när prisökningen under året som gick är borta och priserna faller är det sällan realistiskt. Köparen å andra sidan väntar ytterligare prisfall och hoppas kunna spara pengar på att vänta ett par månader.
– Risken är stor att det där drömbudet aldrig kommer och att det i stället slutar med att du får mindre betalt. Det är inte omöjligt att vi ser ett ännu större utbud efter sommaren, säger Christina Henriksson, regionchef Bjurfors Stockholm till SvD.
33 procent på ett år
I Stockholms innerstad är prisfallet, enligt Hemnet, 33 procent på ett år. Det är inte förvånande att Stockholm, Sveriges dyraste marknad, visar den största förändringen.
– Troligtvis kommer det att handla om en nedgång på 10–15 procent från toppen vi såg för ett halvår sedan, säger Erik Wikander, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling till SvD.
Det som styr mycket av utvecklingen nu är inflation och stigande räntor. Riksbanken förväntas höja räntor, och boräntor kommer att stiga. Enligt SBAB räknar de med rörliga boräntor kring fyra procent och rörliga närmare fem procent på ett par års sikt.
Volymutvecklingen, alltså hur många objekt som byter ägare, faller kraftigt. Jämfört med i fjol är det 19 procent färre bostadsrätter och tio procent färre villor.
Sammantaget är det en ljus marknad för den som vill köpa och är i en position att kunna vänta. Det är värre för de som vill sälja och med ett växande utbud blir det svårare att sälja.
En betydande risk är också att skiften av bostäder försvåras. Hittar man en bostad som man köper så kan det bli svårt att bli av med den gamla och risken är att man blir sittande med två bostäder i en fallande marknad med stigande räntor.
Läs även: Nu rasar bostadspriserna – ”kan vara värre än statistiken visar”