Facebook noscript imageBostadspriserna tar ny fart
Ekonomi
Bostadspriserna tar ny fart
Stora bostadsrätter går starkast. Foto: TT.
Stora bostadsrätter går starkast. Foto: TT.

Efter en aningen svalare april – nu är det full fart igen. Och det är de större bostadsrätterna som fortsätter att klättra mest.

Prisuppgången i maj landade på 1,3 procent jämfört med månaden före. Med hänsyn taget till säsongseffekter är uppgången ännu högre 1,6 procent.

Det visar Danske Banks siffror för utvecklingen av bostadsrättspriserna i Stockholm. Och vad som händer i huvudstaden brukar spegla bilden av övriga större bostadsmarknader.

För riket som helhet låg bostadsrätterna stilla i april jämfört med mars, liksom i Storstockholm, men plus 1,0 procent i centrala Stockholm, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Läs även: Fler tror på högre bostadspriser

Precis som utvecklingen det senaste året är det de större bostadsrätterna som är hetast. Men också de allra minsta, under 30 kvadratmeter går hyfsat starkt. I övrigt finns tecken på att prisuppgången planat ut något i år, enligt Danske Bank som använder sig av data från Hemnet och Valueguard.

Det görs dessutom fortsatt betydligt fler affärer än de senaste fyra-fem åren.

Hemmajobb och hemmasemester har i pandemitider präglat bostadsmarknaden.

Läs även: Samhällsbärarna måste ha någonstans att bo

”Under hösten kan vi förhoppningsvis i större utsträckning återgå till arbetsplatserna, något som lär dämpa pristrenden något”, skriver Danske Bank i en kommentar.

Det senaste året har villapriserna stigit med närmare 20 procent och bostadsrätterna med omkring tio procent, sett över hela landet.

Text: TT

TT Nyheter