Genom att knyta gängkriminella till ett förebyggande projekt – som avslutades 2015 – bidrog Borås stad till att gängens rekrytering tog fart. ”Vi har dragit mycket lärdom av misstagen som man gjorde med det projektet”, säger Peder Englund, före detta polis som idag leder kommunens brottförebyggande arbete.
I Borås finns två bostadsområden som är med på polisens lista över särskilt utsatta områden. Det ena är Norrby, där hundratals personer tidigare i somras var inblandade i ett storbråk.
Det andra är Hässleholmen, där det kriminella gänget Hässlenätverket har sin bas. Gänget har kopplats till flera skjutningar och en av dess ledande medlemmar blev beskjuten 2015 när han befann sig i receptionen på Borås polisstation.
Läs även: Maskerat gäng försökte stoppa SVT:s reportrar i Norrby
Det var på Hässleholmen som kommunen genom ett nytt projekt ville förebygga gängrekrytering. I ett PM upprättat av polisens underrättelseenhet, och som SvD tagit del av, framgår det däremot att resultatet blev raka motsatsen.
”Historiskt så har även nätverket haft en viss inverkan genom kommunen då ett projekt som finansierades av Borås Stad drevs av vissa individer som numera bedöms som ledaraktörer inom Hässlenätverket”, skriver man.
”Syftet med detta projekt var att fånga upp ungdomar på glid men i själva verket fungerade projektet som en rekryteringspool för Hässlenätverket. Detta skedde 2014 och sedan dess har nätverkets storlek växt i lavinartad takt”, står det.
Det misslyckade projektet lades ner 2015 då det framkommit att flera av personerna som skulle stötta ungdomar i skolan och på fritidsgården var kriminella. Året därpå började Peder Englund som avdelningschef på kommunens Centrum för kunskap och säkerhet.
– Man var väl naiv helt enkelt och kontrollerade inte fullt ut vilka ungdomar det var som var engagerade i det här projektet. Det gjorde att det inte blev de goda krafterna som fanns där, säger han till Bulletin.
Samarbete med polisen
Tidigare hade staden inte en lika engagerad kommunpolis och inte heller lika många områdespoliser, påpekar han. Idag är kommunens samarbete med polisen betydligt mer utvecklat och inför liknande projekt görs alltid en avstämning om vilka det är som ska medverka. Att någonting liknande händer igen tror han är osannolikt.
– Vi har turen i lokalpolisområde Borås att ha väldigt duktiga kommunpoliser och väldigt drivna områdespoliser, säger han.
De som ansvarade för det tidigare projektet är numera oerhört självkritiska och väldigt medvetna om riskerna som finns vid den här typen av brottsförebyggande projekt, tillägger han.
I polisens PM står det även att Hässlenätverket i perioder är ”väldigt konfrontativa mot poliser när vi jobbar på ’deras’ område. Det finns otaliga exempel på detta historiskt, inte minst händelsen som resulterade i att en polis blev knivskuren.”
Läs även: Nu åtalas fyra män för hemmagjorda bomber
Peder Englund säger att situationen i de problemdrabbade områdena fortsätter att vara tuff.
– Vi har en jättelång väg att vandra. Vi ser väl lite ljus i tunneln, men det här är ingen “quick fix” utan det tar lång tid att får rätsida på det så att vi får en bättre utveckling i våra särskilt utsatta områden, säger han.