Facebook noscript imageBorgerligt parti i Danmark upplöst
Politik
Borgerligt parti i Danmark upplöst
Pernille Vermund meddelar att Nye Borgerlige upplöses. Foto: Emil Nicolai Helms/Scanpix Denmark
Pernille Vermund meddelar att Nye Borgerlige upplöses. Foto: Emil Nicolai Helms/Scanpix Denmark

Det danska partiet Nye Borgerlige meddelar att de upplöser sig knappt ett år in i mandatperioden. Partiet tycker borgerligheten är för fragmenterad, dessutom har de förlorat över hälften av sina ledmöter i folketinget.

Pernille Vermund är grundare och partiledare för det borgerliga partiet Nye Borgerlige i Danmark. På Facebook skriver hon att partiet ska läggas ner då de riskerar att sätta stopp för en potentiell borgerlig regering.

”När vi grundade Nye Borgerlige för åtta år sedan fanns det fyra borgerliga partier. Idag är det sju. Med två aktiva mandat i Nya Borgerliges folketingsgrupp riskerar vi att inte bara jobba oss själva i bitar, utan också sätta krokben för en borgerlig majoritet och därmed en borgerlig statsminister”, skriver Pernille Vermund på Facebook.

I två val har de ställt upp och i senaste valet 2022 fick de 3,7 procent vilket gav dem 6 ledamöter i folketinget. Mikkel Bjørn och Mette Thiesen lämnade partiet förra året för Danskt Folkeparti. Lars Boje Mathiesen som var partiledare under några månader blev exkluderad ur partiet samma år efter stridigheter om finansiering. Medgrundaren Peter Seier Christensen är sjukskriven efter bland annat en cancerdiagnos.

Alldeles för fragmenterat

I folketinget delar 16 partier på 179 mandat. Tolv danska, två grönländska och två färöiska partier sitter i folketinget. Pernille Vermund anser att dansk politik är alldeles för fragmenterad och anser att de politiska rörelserna, i synnerhet borgerligheten, måste samlas.

”Därför har Kim Edberg Andersen och jag i dag meddelat Nya Borgerliges partistyrelse att vi rekommenderar att Nya Borgerliges folketingsgrupp läggs ned och att partiet upplöses”, skriver Pernille Vermund.

Vad som händer i framtiden är ännu inte helt fastställt men enligt Vermunds Facebookinlägg så kommer hennes politiska engagemang inte att falna utan att vara mer konstruktivt i stället. Däremot vet hon inte hur hon kommer jobba med politik i fortsättningen.

”Och vad ska hända med mig som politiker? Till det skulle jag säga att först och främst behöver jag bara bli frisk på detta.”

Anton Storm

Anton Storm. Reporter