Stockholmsbörsen rasar med drygt tre procent i en våg av börsoro som sveper över världen.
Marknaden flyr från risk då oron ökar för att Ukrainakriget ska få bestående effekter på världsekonomin.
Dagens nedgång på omkring 3,4 procent gör att OMXS-index sedan årsskiftet nästan tappat en fjärdedel av sitt värde.
Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index är det bara gruvkoncernen Boliden som stiger, med ett lyft på 1,7 procent.
Aktier med exponering mot olja och försvar går också starkt. Lundin Energy stiger 6,1 procent, medan Saab stiger 11,6 procent.
För indextungviktare som klädkedjan H&M och lastbilstillverkaren AB Volvo faller aktiekurserna med nästan 8,0 respektive 5,9 procent.
Biltillverkaren Volvo Cars aktie faller 2,6 procent till lite drygt 54 kronor, vilket innebär att hela börsuppgången sedan börsintroduktionen i princip är utraderad.
Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, lyfter de kraftigt stigande naturgaspriserna som en betydande orsak till dagens kraftiga nedgång.
– De stiger helt hysteriskt, senast jag tittade var det med 69 procent och då var det från den högsta nivån någonsin i fredags. Rörelserna är fullkomligt extrema och det adderar många procentenheter gällande kostnader för energiförsörjningen i Europa, säger han till TT.
Utökade embargon som ska omfatta gasimport och kanske även rysk olja, ger nu rejäla avtryck.
– Man verkar helt enkelt tro på att det blir stopp för gasimporten och det är naturligtvis jättenegativt för tillväxten i Europa liksom inflationen.
Råoljan lyfter
Världsmarknadspriset på råolja lyfter med 8 procent till 127:50 dollar per fat efter att under nattens handel varit uppe över 139 dollar per fat som högst.
På valutamarknaden lyfter dollarn till 9:99 kronor, vilket innebär den svagaste kronkursen sedan 2002. Kronan faller även mot euron.
På räntemarknaden pressas räntorna på statspapper nedåt, då efterfrågan på säkra tillgångar ökar i orosvågen. Det gäller särskilt amerikanska statspapper, men de svenska räntorna hänger med nedåt.
Bitcoin faller
Räntan på en tioårig svensk statsobligation är nere på 0,42 procent, vilket kan jämföras med 0,71 procent dagarna före det att ryska styrkor gick till attack in i Ukraina den 24 februari.
På kryptomarknaden faller bitcoin med drygt 2 procent till omkring 38 000 dollar, vilket kan jämföras med de historiska topparna nära 68 000 dollar så sent som i november i fjol.
Det är även skakigt på råvarumarknaden, där man nu positionerar sig för uteblivna leveranser av spannmål och olika metaller från Ryssland och Ukraina.