Barn som förts utomlands mot sin vilja på så kallade ”uppfostringsresor” i hederns namn har svårt att få hjälp. Även för dem som lyckats fly tillbaka till Sverige är skyddet bristfälligt, visar en kartlägging som SVT gjort.
Mellan 2018 och 2022 fördes 538 barn och unga ut ur Sverige mot sin vilja i vad som bedöms vara hedersrelaterade ärenden, visar siffror från UD.
SVT har intervjuat Nadia, som egentligen heter något annat, som bara var 15 år när hon tvingades till föräldrarnas hemland Jordanien där hon både dödshotades och misshandlades.
Hon försökte få hjälp hos svenska ambassaden men de kunde inte erbjuda något då hon inte var myndig.
Polisen säger att det är mycket svårt att hjälpa unga som förts utomlands mot sin vilja, då många av länderna inte tillåter att svensk polis utreder brott i deras land.
– Jag har inte haft något ärende tyvärr där något barn har kommit hem. Jag skulle vilja säga att vi kan få hem de här barnen, men det är inte så. Därför måste vi bli bättre på att hjälpa dem innan de förs ut, säger utredaren.
Flydde till Sverige
När Nadia väl lyckades fly till Sverige fick hon inte den hjälp hon hade förväntat sig. Trots att socialtjänsten fått information via UD att flickan dödshotats placerades hon enbart några mil från föräldrarnas bostad.
SVT lyfter Norge som exempel där barn som tvingats utomlands mot sin vilja erbjuds ett nio månader långt stödprogram.
Sveriges jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) kommenterar sin syn på problemet.
– Tyvärr blir jag inte förvånad. Jag vet att det finns jättestora brister i det skyddet som i dag erbjuds de som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck, säger jämställdhetsministern om Nadias fall.
Paulina Brandberg hoppas att regeringen så snart som möjligt antar lagförslaget om ett utvidgat utreseförbud, som förra regeringen la fram.
Läs även: Gängrättegången i Sundsvall: Åtalade huvudmannen skulle ha varit utvisad