Facebook noscript imageBostad: Villapriserna gick ner i juni
Ekonomi
Bostad: Villapriserna gick ner i juni
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bostadspriserna backade svagt under juni, efter en lång period av uppgångar, visar färsk statistik från analysföretaget Valueguard. Trenden ser ut att hålla i sig in i juli.

Det så kallade HOX-indexet för Sverige, som avser hela bostadsmarknaden, gick ner 0,5 procent under juni jämfört med månaden innan. Sett tolv månader tillbaka är dock uppgången 16,8 procent.

Bostadsrätterna, generellt sett för hela Sverige, stod stilla under juni, men har gått upp 11,5 procent under de senaste tolv månaderna.

Läs även: Färre tror på stigande bostadspriser

Första nedgången

Villorna har backat för första gången på mycket länge, pristappet är 0,8 procent för juni månad. Villapriserna har ökat 20,1 procent för hela riket under den senaste tolvmånadersperioden.

Mest har villorna tappat i Stockholm i juni, där är prisnedgången 1,3 procent. Göteborgsvillorna har tappat 0,1 procent, medan Malmövillorna har stått stilla.

I Valueguards mätning finns även siffror för halva juli, avseende bostadsrätter i Stockholm och Göteborg. Priserna går då ner med 1,2 procent i Stockholm och med 1,3 procent i Göteborg jämfört med hela juni.

Läs även: Elpriserna är fortsatt höga
Läs även: Elon Musk hatar sitt vd-jobb

TT Nyheter

Stöd oberoende journalistik och prenumerera på Bulletin.

Sverige förtjänar det bästa!