Regeringen och Sverigedemokraterna vill se skärpta krav på ”hederligt levnadssätt”. – Endast svenska medborgare har en ovillkorlig rätt att vistas i Sverige, säger Paulina Brandberg (L) , jämställdhetsminister och biträdande arbetsmarknadsminister på en pressträff med Tidöpartierna på tisdagen.
Nu tillsätts en utredning som bland annat ska analysera hur fler uppehållstillstånd ska kunna återkallas, både på grund av brott och på grund av andra brister i levnadssättet.
– Om man till och med aktivt motverkar det som Sverige står för så är det helt enkelt inte här man ska bo. Då finns det andra ställen man kan bo på, säger Paulina Brandberg, jämställdhetsminister och biträdande arbetsmarknadsminister.
Brister i levnadssättet kan till exempel röra sig om bidragsfusk, annat missbruk av välfärdssystemen, skulder till det allmänna eller enskilda, eller association eller deltagande i gängkriminalitet eller terrorverksamhet.
I Tidöavtalet användes istället begreppet vandel, som då väckte debatt. Då fanns även prostitution med som ett exempel på bristande vandel, det är inte med i direktiven till utredningen.
Även yttranden som kan hota demokratin eller vara systemhotande på något sätt nämns. Migrationsminister Maria Malmer Stenergard tar där upp LVU-kampanjen.
– Den är systemhotande för Sverige och påverkar socialtjänstens möjlighet att ingripa för att hjälpa utsätta barn.
– En grundförutsättning för en framgångsrik integration är att människor som vill bo i Sverige rättar sig efter grundläggande normer och lever på hederligt och skötsamt sätt, säger hon.
– Lika tydligt ska det vara att uppfyller man inte reglerna så får det konsekvenser, säger Malmer Stenergard som också säger att Sverige varit för slappa mot människor som kommit till landet.
– Personer som uppenbarligen inte vill bli en del av det svenska samhället, inte delar våra principer utan snarare utmanar vår demokrati. Och det måste vi markera tydligare mot.