Regeringen ger Folkhälsomyndigheten grönt ljus att införa vaccinationsbevis på handelsplatser, resebolag, serveringsställen och affärer som inte räknas som samhällsnyttig verksamhet. De olika branscherna, Svensk Handel, Visita och Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen, SRF, har olika syn på införandet av vaccinbevis.
– Helst vill vi inte ha några restriktioner alls, säger Didrik von Seth SRF till Bulletin.
Under tisdagen kom beskedet från regeringen att Folkhälsomyndigheten får införa utökat användande av vaccinationsbevis. Det är på grund av smittläget och trycket på sjukvården just nu och då inte bara covidsmittade patienter.
– Smittspridningen av covid-19 ökar i Sverige. Vi behöver ha beredskap att snabbt införa fler träffsäkra smittskyddsåtgärder. Nu ges Folkhälsomyndigheten möjlighet att införa vaccinationsbevis inom fler verksamheter där risken för smittspridning är stor, säger socialminister Lena Hallengren.
Beskedet delar branscherna
De branscher som berörs av det nya beskedet från regeringen är i första hand Svensk Handel, Visita och Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen, SRF.
Visita, som är bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen, är positiva till införandet av vaccinationsbevis på serveringsställen.
– Vi är positiva till möjligheten till vaccinationsbevis på serveringsställen som alternativ till återinförandet av restriktioner som till exempel begränsningar av verksamheters öppettider. Jämfört med den typen av restriktioner skulle vaccinationsbevis kraftigt minska skadan för verksamheterna, och därmed för jobb och företag, säger Dan-Aria Sucuri kommunikationskonsult på Visita till Bulletin.
SRF är tveksamma till ett krav på vaccinationsbevis, de är däremot positiva till det om det är på frivillig basis. De märker bland annat att många kunder visar oro för att det skulle finnas ovaccinerade på resorna.
– Jag ser det som otroligt (med krav på vaccinationsbevis), men skulle det införas som krav ställer vi oss frågande till det. Vi är positiva till att arrangörerna kan kräva vaccinationsbevis inom Sverige. När det gäller utrikesresor är det oftast krav på vaccinbevis vid ankomsten, säger Didrik von Seth, generalsekreterare och vd vid SRF till Bulletin.
Regeringens beslut
På Svensk Handel vill man att regeringen tar ansvar och beslutar om när, var och hur vaccinationsbevisen ska införas.
– Det är viktigt att det är regeringen som tar beslutet vad som gäller och inte lägger det på näringsidkaren. Det får inte bli så att varuhus ett har vaccinationsbevis och varuhus två har annan form av restriktion, säger Mats Hedenström som är näringspolitisk chef på Svensk Handel till Bulletin.
Hedenström tror att införande av vaccinationsbevis på fler ställen än för tillfället kommer att öka vaccinationsgraden i Sverige.
– Det är jag övertygad om, säger han.