Facebook noscript imageBrårapport: Invandrare bakom nära hälften av afrofobiska hatbrott
Nyheter
Brårapport: Invandrare bakom nära hälften av afrofobiska hatbrott
Afrofobi är det vanligaste hatbrottet i Sverige. Foto: Drago Pruvolic/ TT
Afrofobi är det vanligaste hatbrottet i Sverige. Foto: Drago Pruvolic/ TT

Enligt Brå ligger personer med invandrarbakgrund bakom 44 procent av alla hatbrott mot afrosvenskar. I förhållande till andelen av befolkningen är invandrare alltså överrepresenterade när det kommer till afrofobiska hatbrott. Siffrorna baseras på en EU-undersökning som visar att Sverige har högst andel förövare med minoritetsbakgrund bland undersökta länder i Europa.

I slutet av november släpptes Brottsförebyggande rådets (Brå) uppmärksammade rapport Afrofobiska hatbrott. Rapporten är författad av kriminologerna Klara Hradilova Selin och Lisa Wallin och bygger på en granskning av 430 polisanmälda ärenden gällande afrofobiska hatbrott samt intervjuer med brottsutsatta.

Den bygger även på erfarenheter från intresseorganisationer, experter och forskare inom det kriminologiska fältet samt en europeisk studie. I den europeiska studien har cirka 6 000 personer med afrikansk bakgrund utfrågats i tolv olika EU-länder.

Brå-rapporten visar bland annat att afrofobi, bortsett från allmänt främlingsfientliga motiv, är den vanligaste kategorin av polisanmälda hatbrott vilket tyder på att afrosvenskar är mer utsatta än andra invandrargrupper.

Sverige i topp i Europa

Enligt studien är andelen förövare med invandrarbakgrund 44 procent. Detta innebär att Sverige har den högsta andelen incidenter med förövare med invandrarbakgrund som begår afrofobiska hatbrott bland de länder som ingick i den europeiska studien där snittet var 31 procent.

Finland och Malta noterade lägst andel, färre än tio procent av afrofobiska hatbrott begås av andra med invandrarbakgrund. Att som afrikan ha utsatts för rasistiskt våld av en högerextremist var förhållandevis ovanligt och rapporterades av lika många i Sverige som i de andra studerade länderna, i snitt två procent, visar rapporten.

De brott som dominerar polisanmälningarna är olika typer av ofedanden såsom verbala angrepp och nedsättande kommentarer om hudfärg. Främst yngre personer är drabbade och anmälningsbenägenheten är generellt låg.

Läs även: Guldgömma värd miljoner hittad i mördade Dumles hem

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu