Facebook noscript imageBrister hos samtliga kommunala särskilda äldreboenden i Sverige
Nyheter
Brister hos samtliga kommunala särskilda äldreboenden i Sverige
Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT

Inte ett enda kommunalt särskilt äldreboende klarade sig undan kritik när Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, summerade sin granskning. Ivo inledde en granskning till följd av flera brister som påtalats under många år. Under pandemin blev det ännu tydligare att problematiken var påtaglig varpå granskningen inleddes 2021.

Inspektionen för vård och omsorg har efter närmare två år kunnat summera sin granskning av kommunala särskilda boenden för äldre, så kallade Säbo. En liknande granskning av dessa boenden har inte gjorts tidigare av myndigheten, och kom på tal som följd av långvarig kritik från flera håll. De utmaningar som varit kända sedan länge blev dock ännu tydligare i samband med pandemin, varpå granskningen inleddes 2021.

Det här är en unik tillsyn i omfattningen, säger Peder Carlsson, avdelningschef på Ivo, till TT.

Brister hos alla kommuner

Efter en genomgång av över 53 000 hälso- och sjukvårdsjournaler, enkäter med patienter, anhöriga och personal samt fysiska inspektioner på boenden kunde Ivo fastställa att ingen av de 283 granskade Säbo-boendena var helt utan brister.

– Det finns kommuner som har mer allvarliga brister på flera områden och så finns det kommuner som har mer enstaka brister. Det ser lite olika ut över landet, säger Peder Carlsson och fortsätter:

– Några kommuner uppvisar faktiskt fortfarande brister som vi påpekat tidigare och som vi nu återigen pekar på.

”Grundläggande krav”

Bristerna hittades bland annat i den vård som ges i livets slutskede, i kompetensnivå hos de anställda som arbetar med den medicinska vården men även i dokumentation och läkemedelshantering.

Exempelvis har över 75 procent av de som avlidit på ett boende saknat ett dokumenterat brytpunktssamtal, det vill säga anpassade samtal med läkare om vårdens inrinktning. Över 20 procent av patienterna får läkemedel som bör undvikas för äldre och över 44 proccent av patienterna saknar dokumenterad vårdplan i den kommunala hälso- och sjukvårdsjournalen.

– Det här är väldigt grundläggande krav i en verksamhet för att man ska kunna vara trygg och säker, och utifrån det ser vi att det här är allvarliga brister, säger Peder Carlsson.

Läs även: Hundratals på plats vid demonstration mot koranbränning

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu