Facebook noscript imageBröder gripna i Tyskland — planerade terrordåd mot kyrka i Sverige
Nyheter
Bröder gripna i Tyskland — planerade terrordåd mot kyrka i Sverige
Linköpings domkyrka. Foto: 	Jeppe Gustafsson/TT
Linköpings domkyrka. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

För ungefär en månad sedan greps två syriska medborgare i Tyskland. De var två bröder som misstänktes planera ett terrordåd mot en kyrka i Sverige.

Två bröder har gripits i Tyskland för att ha planerat ett terrorattentat mot en kyrka i Sverige, skriver TT.

— Vi har kunnat säkerställa att målet har varit en svensk kyrka, men vi kan inte gå in på detaljer om vilken eller var i Sverige den ligger, säger chefsåklagare Liddy Oechtering till TT.

Enligt tysk Die Welt greps en 28-årig syrisk medborgare och hans fyra år yngre bror i Hamburg och Bayern för ungefär en månad sedan.

Den yngre brodern uppges ha haft planer på att begå ett terrordåd, med möjliga islamistiska motiv.

— Utredarna har gått igenom e-post och chattar mellan bröderna kunnat se att det handlat om en svensk kyrka. Men utredningen pågår fortfarande. Det jag kan säga är att det verkar ha att göra med en koranbränning som ska ha ägt rum i Sverige och som det har rapporterats mycket om i tyska medier, säger chefsåklagaren Liddy Oechtering.

Oechtering säger till TT att det finns misstankar om terrorfinansiering. Bröderna uppges dock inte ha haft ett kriminellt förflutet.

Tillverkade sprängmedel

När polisen slog till mot bostaden i Hamburg hittade man gödningsmedel och kemikalier, som används för att tillverka sprängladdningar.

Båda bröderna sitter nu häktade, den yngre brodern häktades dock först under tisdagen. Det kommer därför att dröja innan fallet tas upp i domstol.

— Eftersom båda för närvarande är häktade, men den ena bara sedan i går, kommer utredningen att ta längre tid. Jag kan inte säga något om när det kan bli aktuellt, säger Oechtering.

Enligt Säpo kopplas planerna till protesterna efter Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad i januari.

Gabriella Mait

Statsvetare med inriktning på krishantering och säkerhet. Insatt i Mellanösternpolitik och svensk samt spansk utrikespolitik. Tips mottages via gabriella@bulletin.nu.