Facebook noscript imageBudgeten: LO ser inget behov av höjda skatter
Ekonomi
Budgeten: LO ser inget behov av höjda skatter
Torbjörn Hållö. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Torbjörn Hållö. Foto: Fredrik Sandberg/TT

LO-ekonomen Torbjörn Hållö tycker att 2022 års budgetproposition hittills mest handlat om skedmatning. Det gör det svårt att få en överblick innan budgeten presenteras i sin helhet. Men han anser att det är positivt att regeringen behåller satsningarna och förlänger stöden.

Torbjörn Hållö har varit ekonom på LO i tio år. Tidigare arbetade han på Socialdemokraternas budgetkansli. Han har en examen från Handelshögskolan i Göteborg.

Räcker 74 miljarder kronor i satsningar eller/och behöver skatterna höjas?

– Det är klokt att regeringen fortsätter att understödja återhämtningen genom att tillföra 74 miljarder kronor till ekonomin. Jag ser inte idag något behov av höjda skatter.

Vilka satsningar vill LO ha i budgeten för att öka sysselsättningen?

– Att regeringen behåller stödet för den ekonomiska återhämtningen. Under finanskrisen, för tio år sedan, drogs finans-och penningpolitiken tillbaka för snabbt. Det är viktigt att hålla i stödinsatserna och att inte centralbanker höjer räntorna för snabbt. Nu verkar man ha lärt sig läxan och behåller stöden av olika slag. Samma sker i alla länder.

Finansminister Magdalena Andersson har sagt att det finns ett reformutrymme om 74 miljarder kronor. Stämmer hennes förslag i budgetpropositionen överens med LO:s mål?

Vad de 74 miljarderna ska gå till handlar om politik. Vissa områden ska vara mer prioriterade. Jag tror på offentliga investeringar som kan underlätta privata investeringar. För att privata intressen ska investera i grönt stål till exempel Hybrit, måste staten ha investerat i bredband, elförsörjning och en välfungerande väg – och järnvägsstruktur. Jag är väldigt positiv till Sveriges möjligheter särskilt inom grön industri. För att satsningen ska lyckas måste vi till exempel utbilda många flera elektriker. Jag skulle vilja se flera satsningar med den profil jag just beskrev.

Indexera resurser till skola, vård och omsorg

Hur ser du på att återbetalningstiden för skatteanstånden för företag förlängs ännu en gång, med 15 månader?

– Det är rimligt.

Finansminister Magdalena Andersson har bland annat föreslagit skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagare för att öka konsumtionen. Hur ser du på det?

– Jag tror inte att det är oviktigt med budgetens konsumtionsstöd men det viktigaste är att investera i bredband, elnät, vägar och yrkesutbildningar.

– Det finns fina studier från IMF som bekräftar att det är extra effektivt med offentliga investeringar efter en kris eller en pandemi.

Vilka övriga satsningar önskar LO i budgeten?

– Kontinuerliga resurser till skola, vård och omsorg. Jag vill också ha indexeringar av de resurser som tillförs. Det räcker inte med att tillskjuta pengar ett enskilt år. Vi måste följa den demografiska utvecklingen och löneutvecklingen. Dessa komponenter måste in statsbidragssystemet.

Uppskattar inte Centerns ekonomiska politik

Är du nöjd med de ökade transfereringarna, till exempel höjd trygghetspension för äldre med sjukersättning, höjt bostadstillägg för pensionärer och lägre skatt på sjukersättning?

– Ja, framförallt med förbättringarna i sjukförsäkringen, och försöken att göra skattesystemet mer enhetligt.

Är du nöjd med satsningarna på miljön?

– Jag har svårt att bedöma, jag kan inte detaljerna, men 12 miljarder som satsar på miljön är en stor summa och jag tror att det är jobbskapande.

Vad tycker du om att karensdagen avskaffats?

– Karensdagar slår fel, de drabbar ofta arbetarklassen hårdare, så det är bra om det går att undvika karensdagen.

Karensdagen slopades den 3 mars 2020. För den enskilde innebär det att denne får sjukersättning från första dagen vid frånvaro på grund av sjukdom. Åtgärden vidtogs då den bedömdes minska risken för att sjuka människor skulle gå till jobbet. Staten står för kostnaden.

Kritiken har varit att det i budgeten pytsas ut pengar på lite olika satsningar som inte får någon effekt alls – din kommentar?

– Jag delar inte den synen, många satsningar kommer att göra skillnad, inte minst förbättrade möjligheter till omställning för löntagare mitt i arbetslivet.

Hur ser du att på det inte görs några strukturella förändringar?

– Jag delar inte den synen, att till exempel förbättra omställningsmöjligheterna är i högsta grad en strukturreform.

Var går gränsen för samarbetet med Centern - finns det överhuvudtaget någon gräns?

– Det är en bra fråga, jag vet faktiskt inte. Det är uppenbart att de politiker som samarbetar har stora åsiktsskillnader vad gäller den ekonomiska politiken. Jag kan inte sätta ut röda linjer. Det blir en utmaning för Socialdemokraterna att säkra regeringsinnehavet och riksdagens stöd och väljarstödet och samtidigt vinna stöd i kärntrupperna. Centerns ekonomiska politik ligger långt från vad jag personligen uppskattar.

Sänk kommunalskatten

Hur ser du på den ekonomiska politikens inverkan på finansmarknaderna?

– Det är viktigt med en expansiv politik för att komma ur krisen men det har lett till skenande tillgångspriser, det har fått effekt på aktiemarknaden. Jag kan se bubbeltendenser till exempel med SPAC (Special Purpose Acquisition Company).

Vill du se en större omfördelning från de som äger tillgångar som rusat i värde utan någon större insats till dem som enbart lever på en lön?

– Jag vill ha en stor skattereform. Tillgångsslagen har rusat bara på grund av låga räntor och många grupper har fått stora pengar utan att göra produktiva investeringar. Jag tror på att hitta en balans mellan arbete och kapital. Det skapas stora obalanser idag. Balansen mellan avkastning på arbete och avkastningen på kapital måste bli bättre.

Vad innebär en skattereform för dig?

– Lägre kommunalskatt och mindre generösa 3:12 regler.

Läs även: Gudmundson: I dag blir Centerpartiet ett helgjutet vänsterparti igen

Margaret von Platen