Facebook noscript imageBulletin granskar: Multikriminell på Malmös största fritidsgård
Nyheter
Bulletin granskar: Multikriminell på Malmös största fritidsgård
En multikriminell har arbetat på fritidsgården Tegelhuset i Malmö. Foto: Malmö stad
En multikriminell har arbetat på fritidsgården Tegelhuset i Malmö. Foto: Malmö stad

Bulletins granskning visar att Malmös största fritidsgård, Tegelhuset i Rosengård, haft en multikriminell anställd i fjol som arbetat med barn och unga som fritidsledare.
– Det är inte alls bra, vi söker förtroendefulla vuxna som kan vara där som goda förebilder, säger Karin Boijertz, avdelningschef på fritidsförvaltningen i Malmö stad, som vill att regeringen ser över systemet med registerutdragen.

Bulletin har sedan skandalen med Botkyrka-gate granskat fritidsgårdar i Sverige och dess personal. Nyligen avslöjade Bulletin att flera grovt kriminella arbetar och har arbetat på Göteborgs största fritidsgård i Västra Frölunda – fritidsgården 1200 kvadrat.

I Rosengård i Malmö ligger fritidsgården Tegelhuset, som är Malmös största mötesplats för ungdomar mellan 13 och 19 år. Mellan 2021 och 2022 arbetade en man i 30-årsåldern som fritidsledare på ungdomshuset, visar personallistor som Bulletin begärt ut.

Vid en bakgrundskontroll på Verifiera framkom att mannen var dömd för flera brott, därav fyra fall av narkotikabrott, dock inte grova sådana. Men antalet domar visar att mannen varit brottsaktiv det senaste decenniet.

Fritidsledaren är dömd för rån, bedrägeri, olovligt brukande, olovlig körning, rattfylleri, narkotikabrott (fyra gånger) samt ringa narkotikabrott (tre gånger), samt fått strafföreläggande för snatteri.

Karin Boijertz är avdelningschef på fritidsförvaltningen i Malmö stad.

– En person med det belastningsregistret visar på en person med mycket dåligt omdöme, säger Karin Boijertz till Bulletin.

”Registerutdraget är för klent”

Karin Boijertz säger att kommunen gör vad de kan utifrån nuvarande lagstiftning. Hon uppger att alla brott inte förekommer i dagens registerkontroller. Men hon är entydig med att någonting behöver göras.

– Dagens registerutdrag är för klent, säger hon.

Boijertz nämner att det finns hål med nuvarande system, och dessutom kan personer vara under en aktiv brottsutredning under en anställningsprocess.

– Vi får inte med om personen förekommer i misstankeregistret heller. Och det är inte så jag vill ha det, säger hon.

Den här personen verkar ha allvarliga missbruksproblem, hur ser du på det?

– Det som är vårt ansvar då som arbetsgivare är att vara uppmärksam på tecken på arbetsplatsen. Om en person verkar berusad, påtänd eller liknande så är man som chef skyldig att agera. Jag utgår ifrån att det här skyddsnätet fungerar. Mår en anställd inte bra har vi skyldighet att se till att personen rehabiliteras.

Läs även: Mordet i Hagalund: ”Visa respekt, täck över den döda kroppen!”

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu