Väljarnas förtroende för Magdalena Andersson rasar efter de två uppmärksammade affärerna med riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) och youtubern Henrik Jönsson. Nästan 4 av 10 väljare har fått sämre förtroende för Andersson efter El-Haj-affären. Det visar en ny mätning som Novus utfört för Bulletins räkning.
Det har varit några politiskt svettiga veckor för Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson som tidigare vant sig vid höga förtroendesiffror.
Först meddelade den socialdemokratiske riksdagsledamoten Jamal El-Haj att han lämnade partiet – men satt kvar i riksdagen som politisk vilde.
Det efter en sommar och höst då El-Haj kritiserats för deltagande i en Palestinakonferens i Malmö som kopplats till den islamiska terrororganisationen Hamas. Magdalena Andersson försvarade El-Haj återkommande och påstod bland annat att El-Haj ”ägnat hela sitt politiska liv åt att kämpa mot Hamas”.
Några dagar efter El Hajs vildeförklaring gick Magdalena Andersson tillsammans med sin pressekreterare Mirjam Kontio till attack på den libertarianske youtubern Henrik Jönsson och anklagade honom för att sprida ”hatpropaganda” samt ifrågasatte hur han blev finansierad.
En ny mätning som Novus utfört under 22–28 februari på uppdrag av Bulletin visar att Anderssons agerande i El Haj- och Jönssonaffärerna har påverkat väljarna i hög grad.
Bulletin bad Novus ställa två frågor: En fråga om förtroendet efter turerna kring Jamal El-Haj och en fråga om förtroendet efter Anderssons uttalande om Henrik Jönsson.
Magdalena Andersson och Jamal El-Haj
Nära 4 av 10 – 38 procent – av väljarna uppger att förtroendet för Magdalena Andersson försämrats av hennes agerande gällande Jamal El-Haj.
36 procent uppger att förtroendet är oförändrat. Bara 4 procent tycker att de har fått ökat förtroende av Magdalena Anderssons agerande gällande Jamal El-Haj.
22 procent svarade ”vet ej/har ingen uppfattning”.
Mest har Magdalena Andersson tappat förtroende bland moderata väljare (78 procent), följt av SD-väljare (66 procent). För väljare till något av de tre regeringspartierna (KD-L-M) har förtroendet för Andersson försämrats hos 72 procent.
Även bland socialdemokratiska väljare (12 procent) har förtroendet skadats efter Anderssons agerande om El-Haj. Det är fler än de S-väljare som tycker att förtroendet påverkats i en positiv riktning (5 procent). 63 procent av de socialdemokratiska väljarna har ett oförändrat förtroende för Magdalena Andersson efter El-Haj-affären.
Räknas hela vänsterblocket/rödgröna blocket (C-MP-S-V) är det 13 procent som har fått sämre förtroende för El-Haj och 59 procent som har ett oförändrat förtroende.
Magdalena Andersson och Henrik Jönsson
Uttalandet om Henrik Jönsson i Dagens Nyheter har lett till att nästan var tredje väljare (31 procent) uppger att deras förtroende för Magdalena Andersson har försämrats.
31 procent uppger att förtroendet är oförändrat. 3 procent uppger att de fått ökat förtroende.
35 procent svarade ”vet ej/har ingen uppfattning”.
Nedbrutet på partisympatier är det återigen moderata väljare som i störst grad uppger att de fått ett försämrat förtroende för Magdalena Andersson (67 procent), följt av SD-väljare (58 procent) och KD-L-M-väljare tillsammans (64 procent).
55 procent av socialdemokratiska väljare har ett oförändrat förtroende för Magdalena Andersson efter uttalandet om Henrik Jönsson.
Förtroendet för Magdalena Andersson har tidigare varit på historiskt höga nivåer, med en mätning hos Expressen kort efter Rysslands invasion av Ukraina som toppnotering (62 procent). Men även kort efter riksdagsvalet, i oktober 2022, nådde Magdalena Andersson 61 procent.
Negativ trend
Förtroendet har sträckt sig över blockgränsen. Socialdemokraterna har själva gärna pratat om ”Magda-moderater” som är öppna för att stödja Socialdemokraterna utifrån förtroende för Magdalena Andersson som person.
Men redan före de senaste turerna med Jamal El-Haj och Henrik Jönsson hade förtroendesiffrorna dalat till 42 procent i Expressen/Verians senaste mätning.
• Bulletin/Novus undersökning om förtroende för Magdalena Andersson efter affärerna med Jamal El-Haj och Henrik Jönsson
Antal genomförda intervjuer: 1072
Fältperiod 22-28 februari 2024
Fråga 1: Har Magdalena Anderssons (S) agerande gällande riksdagsledamoten Jamal El-Haj påverkat ditt förtroende för henne?
Ja i positiv bemärkelse 3%
Nej, oförändrad 36%
Ja i negativ bemärkelse 38%
Vet ej / Har ingen uppfattning 22%
Fråga 2: Har Magdalena Anderssons (S) uttalande gällande debattören Henrik Jönsson påverkat ditt förtroende för henne?
Ja i positiv bemärkelse 3%
Nej, oförändrad 31%
Ja i negativ bemärkelse 31%
Vet ej / Har ingen uppfattning 35%
fakta
Förtroendeförändring fördelat på olika partipreferenser
Jamal El-Haj
Socialdemokrater:
Positiv – 5%
Oförändrad 63%
Negativ 12%
Ingen åsikt 20%
Moderater
Positiv – 2%
Oförändrad – 13%
Negativ – 78%
Ingen åsikt – 8%
Sverigedemokrater:
Positiv – 2%
Oförändrad - 17%
Negativ - 66%
Ingen åsikt - 15%
Högerblock (M,L,KD):
Positiva – 1%
Oförändrad – 17%
Negativa – 72%
Ingen åsikt - 9%
Vänsterblock (S, V, MP, C):
Positiva – 5%
Oförändrad – 59%
Negativa – 13%
Ingen åsikt – 23%
Henrik Jönsson
Socialdemokrater:
Positiv – 7%
Oförändrad – 55%
Negativ - 6%
Ingen åsikt – 32%
Moderater:
Positiva – 0%(Inte avrundat, absolut 0)
Oförändrad – 11%
Negativa – 67%
Ingen åsikt – 22%
Sverigedemokrater:
Positiva – 1%
Oförändrad – 19%
Negativa – 58%
Ingen åsikt - 23%
Högerblock (M,L,KD):
Positiva – 0%
Oförändrad – 13%
Negativa – 64%
Ingen åsikt – 23%
Vänsterblock (S, V, MP, C):
Positiva – 7%
Oförändrad – 48%
Negativa 8%
Ingen åsikt - 37