I tisdags talade den svenske statsministern Ulf Kristersson inför Europaparlamentet i franska Strasbourg. Sverige har övertagit EU-ordförandeskapet och Kristersson höll tal inför europaparlamentarikerna, men möttes av kritik för partiets samarbete med Sverigedemokraterna, från både utländska och inhemska parlamentariker.
Under gårdagen höll den svenske statsministern Ulf Kristersson tal inför det halvtomma Europaparlamentet i Strasbourg. Sverige har tagit över ordförandeskapet i EU och kommer att hålla i ordförandeklubban de kommande halvåret. Sist det skedde var 2009.
Bulletin var på plats för Kristerssons tal som togs emot med både ris och ros.
Han inledde sitt tal med att tala om kriget i Ukraina det största hotet mot EU – Ryssland. Han uttryckte stolthet över EU:s sammanhållning mot Ryssland och i sitt stöd till Ukraina. Han öppnade även upp för EU-medlemskap för Ukraina och Moldavien EU-medlemskapet samtidigt som han skickade en känga till Putin, vilket möttes i entusiastiska applåder i parlamentet.
– Vladimir Putins regim underskattade inte bara Ukraina, utan även EU, sade Kristersson.
Han pratade vidare om de 18 miljarder euro som EU bidragit med till Ukraina och vikten av det fortsatta stöd som unionen måste ge landet. Kristersson talade även om att börja planera för återuppbyggnaden av Ukraina och en del av det menar han finansieras av i dagsläget frysta ryska tillgångar.
Under Sveriges ordförandeskap kommer man att fokusera på fyra punkter som statsministern nämnde under sitt tal. Säkerhet med fokus på Ukraina, konkurrenskraft, grön omställning och energiomställning samt demokratiska värden och att upprätthålla rättsstatsprincipen.
– Vår självklara utgångspunkt och första prioritet är och måste vara Ukraina [...] Detta handlar om att kämpa för demokrati. Ukrainsk seger är existentiell för Europa och även för hela världen, säger statsministern.
Mötte hård kritik
Även om Kristersson möttes av applåder under sitt tal, var det inte bara rosor som mötte honom, han fick även hård kritik av de flesta av de olika partgrupperingarna för sitt samarbete med Sverigedemokraterna på hemmaplan.
Kritiken kom från många håll. Den spanske ledaren för Gruppen Progressiva förbundet av socialdemokrater i Europaparlamentet (S&D-gruppen), där de svenska socialdemokraterna ingår, tog upp den svenska regeringens samarbete med det “högerextrema” partiet och problematiken de ser med det. Även den belgiske gruppledare Philippe Lamberts, gruppledare för de gröna, där svenska Miljöpartiet ingår, riktade kritik mot Kristerssons samarbete med Sverigedemokraterna.
Sverigedemokraten Charlie Weimers talade för Europeiska konservativa och reformister (ECR) och även han riktade kritik mot Kristersson för att Moderaterna ger med sig om alla EU:s regleringar.
– Vi vet att makt som flyttas till Bryssel aldrig kommer tillbaka, kommenterade han.
Sverigedemokraterna svarar
Trots detta handlade merparten av av kritiken från utländska såväl som svenska europaparlamentariker om Moderaternas samarbete med Sverigedemokraterna. När Bulletin träffar europaparlamentarikerna Charlie Weimers (SD) och Johan Nissinen (SD) för att få deras syn på kritiken säger båda att det är beklagligt att hela debatten handlade om den frågan.
– Jag tycker att det var tråkigt att fokuset inte låg på vad Sverige kan göra som ordförande, utan att alla hackade mer på Sverigedemokraterna, det var vad hela fokuset låg på, ”ni samarbetar med Sverigedemokraterna och därför är ni dumma”, säger Nissinen.
Nissinen pratar om att det tar bort fokuset från det viktiga, som kriget i Ukraina, och istället lades fokus på Sverigedemokraterna. Weimers instämmer.
– Den här kritiken som riktas mot Ulf Kristersson är en signal till exempelvis Finska samlingspartiet som är systerparti till Moderaterna och partier från EPP-gruppen, den gamla högern, som överväger sådana samarbeten, att om de ger sig i kast med det så kommer de att åka på en storm i Bryssel och Strasbourg, de kommer inte att få det lätt, avslutar Weimers.
Läs även: Socialdemokratisk Europaparlamentariker avstängd efter mutmisstanke