Facebook noscript imageBulletin-TV: Jomshof: ”Ingen utvisas efter korankravallerna”
TV & Pod
Bulletin-TV: Jomshof: ”Ingen utvisas efter korankravallerna”

Ingen av dem som blivit dömda till fängelse för våldsamt upplopp och blåljussabotage under korankravallerna i påskas kommer att utvisas från Sverige, trots att de inte är medborgare i landet. Idag lyfte justitieutskottets ordförande, Richard Jomshof, frågan till migrationsminister Maria Malmer Stenergard, under en interpellationsdebatt i riksdagen.

Trots att flera domar har fallit mot de personer som låg bakom korankravallerna i påskas har enbart ett fåtal dömts till utvisning.

I juni 2022 dömdes två bröder från Syrien till utvisning av tingsrätten, vilket Bulletin rapporterat om, men bröderna överklagade till hovrätten som upphävde beslutet om utvisning.

En majoritet av de dömda har inte varit svenska medborgare och varit dömda sedan tidigare – en av de män som dömdes för kravallerna i Örebro var en återvändande IS-terrorist.

– Att man som medborgare i ett annat land kan komma till Sverige och begå den här typen av brott är ju anmärkningsvärt, säger Richard Jomshof, ordförande för justitieutskottet.

I interpellationen som besvaras av migrationsminister Maria Malmer Stenergard påpekar Jomshof att Tidö-avtalet fastställer att en utredning ska tillsättas om huruvida gängkriminella utländska medborgare ska kunna utvisas utan att de dömts för brott, varpå Jomshof ställer frågan:

– Hur ska vi kunna utvisa de som saknar svenskt medborgarskap utan att de dömts för brott, om vi inte idag klarar att utvisa gängkriminella trots att de begått grova brott?

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu