Regeringen lanserar en ny internationell informationskampanj om den svenska migrationspolitiken i syfte att få färre att söka sig till Sverige. Nu kommer Sverige att bli ett av de strängaste länderna i EU när det kommer till migrationspolitiken – från att ha varit ett av de mest generösa.
– Idén är att informera att nu lägger Sverige om migrationspolitiken. Nu kommer Sverige att tillämpa asyllagstiftningen så strängt man kan, säger Henrik Vinge (SD) till Bulletin.
Vid en pressträff under tisdagsmorgonen med migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och Sverigedemokraternas gruppledare Henrik Vinge (SD) lanserade regeringen en ny informationskampanj som riktar sig till utlandet och utländska myndigheter i syfte att kommunicera att Sverige skärper sin migrationspolitik.
Kampanjen kommer att informera om paradigmskiftet i svensk migrationspolitik och tanken är att färre migranter ska söka sig till Sverige då regeringen avser att lägga om migrationspolitiken till EU:s miniminivå.
– Det kommer att skicka en tydlig signal till människor som funderar på att söka sig till Sverige och som saknar skyddsskäl eller inte kan försörja sig själva. Dessa personer kommer inte att få stanna här, säger Henrik Vinge (SD) till Bulletin.
Informationen är tänkt att skickas till utländska ambassader i Sverige men även till utländska redaktioner och nyhetsbyråer. Kampanjen kommer att tydligt signalera krav på egenförsörjning när man kommer till Sverige och att det kommer att bli svårare att ta hit sina anhöriga om man inte kan försörja dem.
Regeringens hemsida kommer även att ha tydligare och mer detaljerad information om den nya migrationspolitiken.
Migrationen ökar
Samtidigt har migrationsströmmarna till Europa återigen börjat öka, i takt med att covidpandemin avklingat.
– Gränserna har nu öppnats upp efter pandemin och det finns ett enormt tryck där allt fler väljer att söka sig till Europa. Därför måste vi arbeta med det här på EU-nivå och den svenska migrationspolitiken för att få ordning och reda, säger Maria Malmer Stenergard till Bulletin.
Under Stefan Löfvens regeringstid sålde svenska myndigheter in Sverige som bidragsland till en internationell publik. Hösten 2019 avslöjades att myndigheten Svenska Institutet marknadsfört Sverige som bidragsland via hemsidan sweden.se. Den typen av information tar regeringen skarpt avstånd ifrån.
– Det svenska myndigheter höll på med innan var fullkomigt absurt, det vill säga att marknadsföra Sverige som bidragsland utomlands. Det bidrog naturligtvis att fler sökte sig hit. Så kommer inte denna regering att jobba utan vi kommer att arbeta för att på ett sakligt sätt informera om hur den nya migrationspolitiken ser ut, säger Stenergard till Bulletin.
Turkiet är väldigt upprörda sedan Rasmus Paludan bränt koranen utanför turkiska ambassaden i Sverige. Finns det därmed risk för ökade migrationsströmmar från Turkiet?
– EU har ett avtal med Turkiet, vi ser inga tendenser på att det inte skulle upprätthållas.