Facebook noscript imageBulletin-TV: Polisen om den senaste tidens våldsdåd
TV & Pod
Bulletin-TV: Polisen om den senaste tidens våldsdåd

Under fredagseftermiddagen kallade polisen till pressträff med anledning av den senaste tidens våldsspiral. Nu har Stockholm fått förstärkning från andra regioner och polisen inleder en särskild händelse, vilket innebär att ytterligare resurser står till främst Stockholmspolisens förfogande.
– Vi har en bra bild över nätverken, säger Hanna Paradis, kommenderingschef vid polisen i Stockholm.

Över 20 våldsdåd under en månad, då har knappt första månaden på året passerat. Polisen utreder samband mellan brotten för att avstyra ytterligare brottslighet och försöker skapa sig en överblick gällande vilka resurser som behöver sättas in. Under fredageftermiddagen bestämde man sig för att gå ut med en så kallad ”särskild händelse”. Kategoriseringen innebär att ytterligare resurser kallas in för att assistera Stockholmspolisen.

Under fredagskvällen larmades polis till flera olika våldsdåd, där det mest uppmärksammade handlade om att en man i 40-årsåldern skjutits ihjäl i förorten Huvudsta. Under lördagen larmades man även till en misstänkt skottlossning där tre utpekade gärningsmän senare kunde gripas i Solna.

Eskalerande konflikt mellan nätverken

Flera faktorer bygger teorin om att Stockholm nu drabbats av ett eskalerande gängkrig. Sett till de seaste våldsbrotten syns en tydlig linje mellan norra och södra Stockholmsförorter. Såväl östra som västra förorter har varit relativt förskonade. Något som kommenderingschef Hanna Paradis noterat.

– Vi följer ju var någonstans det (brotten) inträffat och när i tid det inträffar, så vi har ju den kartbilden klar för oss.

Orsaken bakom att våldet ser ut att ha förvärrats menar Paradis kan grunda sig i en rubbad maktbalans. Faktorer som spelar in är ofta kopplade till droghandel, men även personliga konflikter.

– Konflikter kan blossa upp, sedan dämpas, och sedan kan det komma en ny konflikt, så det är väldigt flyktigt. Däremot följer vi alla konflikter, även de som vi inte benämner som en ”röd konflikt”, det vill säga när det finns sannolikhet för våldsdåd, säger Hanna Paradis.

I vissa fall kan det handla om att flera konflikter flätas in i varandra. Men sett till de våldsdåd som under kort tid drabbat Stockholmsområdet handlar det snarare om en konflikt som eskalerat.

– Vi ser tydliga konflikter där det är upprepade våldsdåd kopplade till en konflikt mellan två olika nätverk.

Förebygga brott

Samtidigt arbetar polisen aktivt med att försöka förebygga våldsdåden. I fredags upptäcktes en bil där man snabbt fattade misstanke mot passagerarna och föraren. En polisjakt inleddes som slutade med att bilen kraschade i närheten av Gullmarsplans tunnelbanestation. I bilen hittade polisen vapen, varpå tre personer greps misstänkta för grovt vapenbrott. Händelsen ger ett exempel på hur polisen agerar för att stoppa de allvarliga brotten från att ske.

– Våra poliser är väldigt hårt bildade. De känner sina kriminella som har haft att göra med polisen. Hittar man två personer i bil som man vet inte hör hemma i det aktuella området stoppar man dem för att kontrollera, och går sedan vidare med att fundera vad de gör här. (...) Det handlar om att vara ute på rätt plats, nära medborgarna, och då måste man ha en ihärdighet och en uttålighet, säger tillförordnad regionpolischef Mattias Andersson.

Samtidigt anser flera att polisen står handfallen och kritiserar bristen på handlingskraft.

– En del i att vi träffas här idag är att beskriva vad vi gör. Det är möjligtvis så att vi är väldigt dåliga på att berätta vad vi gör, vilket innebär att det kan uppfattas som att vi inte gör tillräckligt mycket.

Läs även: Ytterligare hemligstämplade dokument hittade hos Biden