26 irakiska medborgare utvisades från Sverige på tisdagsförmiddagen. Tvångsutvisningarna innebär ett paradigmskifte då Irak tidigare har vägrat att ta emot medborgare med utvisningsbeslut som inte har velat återvända. En källa på Migrationsverket berättar för Bulletin att utvisningarna har kunnat genomföras efter påtryckningar från EU.
– Tar de emot de här personerna så är det verkligen en jätteförändring, säger källan.
Det var SR Ekot som var först med att rapportera om utvisningarna, med hänvisning till källor. På tisdagseftermiddagen bekräftar Kriminalvården uppgifterna till SVT samt att personerna har landat och tagits emot av Irak.
De utvisade personerna flögs tidigt på tisdagen från Arlanda flygplats med destination Bagdad. Med på det specialchartrade planet fanns både poliser samt personal från kriminalvårdens transporttjänst.
Tidigare har Irak inte velat ta emot några medborgare som utvisats från Sverige, såtillvida de inte har återvänt frivilligt.
Men nu har alltså svenska myndigheter lyckats genomföra utvisningarna.
– Gissningsvis så har man slutit en överenskommelse som fortfarande är hemlig, säger advokaten Majeed Alnashi, som företräder flera av de utvisade personerna, till Svenska Dagbladet.
En källa på Migrationsverket berättar dock för Bulletin att utvisningarna snarare beror på påtryckningar från EU.
– Det är ett samarbete med EU. Man har sagt att om ni inte tar emot era egna medborgare så kommer vi inte att utfärda några viseringar till irakiska medborgare till Europa, säger källan.
Ett sådant viseringsstopp skulle innebära att irakiska medborgare inte kan resa till EU. En liknande påtryckning borde även kunna fungera mot länder som Iran, Eritrea och Somalia, uppger källan.
– Fortsätter det här mot andra länder så kan det bli stort.
”En jätteförändring”
Enligt källan kan tisdagens nyhet innebära en enorm förändring vad gäller utvisningsärenden.
– Tar de emot de här personerna så är det verkligen en jätteförändring. För vi har precis hur mycket Irak-ärenden som helst, som har avslag. Men vi har inte kunnat skicka dem mot deras vilja eftersom landet inte tar emot dem, säger källan.
Enligt källan är det åtminstone runt 40 procent av dem med avvisningsbeslut som aldrig kan utvisas. Detta eftersom Irak, Somalia, Eritrea, Iran och Afghanistan inte tar emot dem som vägrar lämna.
– Om det här lyckas så kan det bli en enorm förändring. För vi kan ha vilken migrationspolitik som helst i Sverige, om inte de här fem länderna tar emot sina egna medborgare så är det kört.
– Sedan gäller det att få Somalia, Eritrea, Iran och Afghanistan – kanske svårast just nu – att hänga på.
Även Kuba har varit svårt att utvisa personer till, uppger källan.
– Men det är så få så det spelar ingen roll. Men de andra fem är jättestora länder.
UD förtegna
Utrikesdepartementet skriver i ett mejl till SVT att det pågår samarbeten och dialog mellan Sverige och Irak på flera områden.
”Inom ramen för samarbetet sker kontinuerliga samtal på olika nivåer. I övrigt vill vi i nuläget inte kommentera innehållet i dessa samtal”, skriver UD i mejlet.
Bulletin har varit i kontakt med Migrationsverkets presstjänst som inte vill lämna ut någon information om de utvisade irakierna.
Bulletin har sökt Utrikesdepartementet för en kommentar.