Facebook noscript imageBulletins krönikör åtalad för hets mot folkgrupp
Nyheter
Bulletins krönikör åtalad för hets mot folkgrupp
Jan Sjunnessons åtalas för hets mot folkgrupp. Foto: Johan Nilsson/TT / Fredrik Sandberg/TT
Jan Sjunnessons åtalas för hets mot folkgrupp. Foto: Johan Nilsson/TT / Fredrik Sandberg/TT

Bulletins kolumnist Jan Sjunnesson åtalas för hets mot folkgrupp efter en anmälan av näthatsgranskaren Tomas Åberg, som nyligen fick journalisten Joakim Lamotte fälld för grovt förtal.

Den första mars är Jan Sjunnesson kallad till Varbergs tingsrätt i ett mål där han står åtalad för hets mot folkgrupp.

Anledningen är en kommentar på Twitter till en artikel i Omni om åldringsrån. Jan Sjunnesson skrev ”en romsk specialitet” i en kommentar ovanför en länk till artikeln.

Den polisanmälda tweeten. Foto: Skärmavbildning Twitter

Det fick Tomas Åberg, tidigare projektledare på Näthatsgranskaren (NHG), att anmäla honom för hets mot folkgrupp.

– Att jag anförde just romer är för att jag läst på om polisgruppen Circa som specialiserat sig på att kartlägga åldringsbrott och dess förövare, säger Jan Sjunnesson.

– I boken ”Romer i Sverige” av Karl-Olov Arnstberg säger dåvarande chefen för Circa-gruppen att det är en typ av brott som nästan alltid begås av romer.

Linda Lundqvist är chefredaktör för den romska tidskriften Dikko och deltog 2015 i en anmälan för hets mot folkgrupp mot Umeås dåvarande kommunalråd Lennart Holmlund (S) efter att s-politikern skrivit inlägg om hur romer bajsar.

– Vår anmälan ledde inte ens till åtal. Därför blir det intressant att se hur tingsrätten bedömer Sjunnessons twitterinlägg, säger Linda Lundqvist.

För ett par år sedan dömdes regionpolitikern Bertil Malmberg (SD) 2021 för hets mot folkgrupp efter ett uttalande i regionfullmäktige om att sydsudaneser skulle ha lägre IQ.

Åklagaren i det aktuella målet skriver att ”Jan Sjunnesson har uttalat sig nedsättande om romer med syftning på etniskt ursprung. Jan Sjunnesson begick gärningen med uppsåt.”

– Men Jan Sjunnesson har bara utifrån fakta som föreligger konstaterat att åldringsbrott är en romsk specialitet, inte att alla romer begår brott mot åldringar, säger Ola Bengtsson, Sjunnessons juridiska ombud.

Tomas Åberg:

– Det är vad man får förmoda hans (Jan Sjunnessons, red. anm.) argumentation som han kommer att föra i tingsrätten och tingsrätten får bedöma detta. Det är inte NHG:s sak att föregå domstolens bedömning. NHG anser så klart att det är ett brott som Sjunnesson begått annars hade NHG inte anmält det. Även åklagaren verkar vara av den uppfattningen eftersom han valt att väcka åtal.

Det faktum att uppgifterna härstammar från en polis kommenterar Tomas Åberg så här:

– Vi har inte läst boken. Det går inte att fälla polisen eller någon annan organisation för hets mot folkgrupp. Det är bara fysiska personer som kan fällas. Har någon skrivit uttalanden som kan vara hets mot folkgrupp i en bok är det JK som är åklagare och den som gett ut boken kan åtalas för brott.

Tomas Åberg anmälde Jan Sjunnesson får hets mot folkgrupp första gången 2018, efter att Jan Sjunnesson kommenterat ett par karikatyrteckningar av bokomslagen till barnböckerna ”Farfar har fyra fruar” och ”Mormor är inget spöke”.

Jan Sjunnessons kommentar till karikatyrerna löd: ”Här är två intressanta boktitlar till nästa bokmässa.”

Den gången lades förundersökningen ner.

Nyligen har dock Tomas Åberg haft framgång med andra anmälningar:

I slutet av december 2022 dömdes journalisten och debattören Joakim Lamotte för grovt förtal efter en serie Facebookinlägg som publicerats om Tomas Åberg från 2018 och framåt.

Tomas Åberg anmälde även författaren och förläggaren Ramona Fransson för förtal, för att hon hade delat Joakim Lamottes inlägg. Tingsrätten och hovrätten gick på Tomas Åbergs linje. I oktober förra året slog Högsta domstolen (HD) fast domen.

Föreningen Näthatsgranskaren har lagts ner som förening. Föreningens arbete fortsätter, men inte som en ideell förening och med nya personer, enligt Tomas Åberg.

NHG har anmält sammantaget lite över 1 000 personer för hets mot folkgrupp. Drygt 350 personer har åtalats och av dessa är det fem–sex procent som friats, vilket oftast berott på bevistekniska anledningar.

Läs även: Hanif Bali polisanmäld av tidigare polisman för hets mot folkgrupp

Jonas Hållén

Reporter
mail: jonas.hallen@bulletin.nu