Det är de klassiska högerperspektiven som står i fokus för Bulletins nya ledarsida som idag sparkar in dörren under ledning av den nya politiska chefredaktören Annika Borg. Ledarsidan har den politiska beteckningen frihetligt konservativ.
Det är ämnen som individens frihet kontra stat och myndighet, de höga skatternas effekt på friheten och vikten av en tuffare och mer självsäker höger som är några teman som Bulletins nya ledarredaktion ska lyfta.
Per Gudmundson känner de trogna Bulletinläsarna till. Nytillskotten är Annika Borg och Cecilia Blomberg.
Annika Borg har en lång erfarenhet. Som skribent har hon medverkat i tidningar som Svenska Dagbladet, Barometern och Smålandsposten. Hon har även sommarpratat, haft en fast plats i radioprogrammet Tankar för dagen i P1 under decennier och har kvar sin fasta kolumn i magasinet Axess.
– Det är det roligaste som finns att skriva ledare. Det ger en enorm energi att ständigt vara påslagen, reflektera över tillvaron och ta snabba puckar. Att få göra det tillsammans med Per Gudmundson och Cecilia Blomberg, och kolumnister som docent Johan Sundeen, är ett dreamteam för mig, säger Annika Borg.
Men hon har även en bakgrund som teolog och präst i Svenska kyrkan. Samt som forskare i den akademiska världen. Här fick hon uppleva hur politik, och då framför allt från vänster, letade sig in via olika så kallade ”värdegrunder” och ”progressiva” samhällsperspektiv.
– De här människorna letar sig in i varenda styrelse och det är givetvis ett hot mot den akademiska friheten. Det är samma sak i kyrkan vilket jag fick uppleva när jag var med och startade initiativet Mitt kors som uppmärksammade hur kristna behandlades i Mellanöstern. Det mottogs absurt nog inte väl av kyrkoledningen eftersom det inte stämde med den rådande värdegrunden.
Hela Sverige
Annika Borg lyfter fram den växande klyftan mellan stad och land som ett allvarligt problem som behöver diskuteras och problematiseras mer.
– Det är en stor fråga och vi ska försöka frilägga de problem som finns och ge verklighetsbeskrivningar så att människor över hela landet känner igen sig.
Fostrad i Gösta Bohmans skola
Cecilia Blomberg arbetar till vardags som politisk sekreterare för Moderaterna på Lidingö och är en erfaren ledarskribent från flera borgerliga tidningar, senast Gotlands Allehanda. Hon är utbildad civilekonom vid Handelshögskolan i Stockholm och har en bakgrund inom bland annat Försvarsmakten och Utrikesdepartementet.
Politiskt ser hon sig som klassisk moderat – fostrad i Gösta Bohmans skola. Hon drog inte jämnt med den linje som under en tid präglade Moderaterna. Den var alldeles för liberal.
– Lidingömoderaterna var bland de första att tydligt lägga om den politiska linjen och återgå till klassiska moderata värderingar som ordning och reda och vikten av individens ansvar. Lidingö var exempelvis tidigt ute med att införa tiggeriförbud.
Den klassiska skillnaden mellan höger- och vänsterpolitik är starkt inpräntat i henne och har ett historiskt perspektiv.
– Jag har finska rötter och flera unga söner i min familj stred i det finska vinter- och fortsättningskriget i kampen mot den sovjetiska kommunismen. När Finlands och folkets frihet var hotad klev unga soldater, till och med så unga som 16-17 år, fram och försvarade sitt land. Det har präglat mig väldigt mycket.
Kan du ge ett exempel på det?
– Skatterna är ett paradexempel. De är statens viktigaste verktyg för att begränsa individens frihet. Högerpolitiker har ofta svårt att problematisera eller ta avstånd från den socialistiska idén om ett högt skatteuttag och en stor offentlig sektor. Men det är faktiskt en bärande del om man betecknar sig som höger.
Hon tycker även att högern ska sträcka på sig och vara tuffare i argumentationen mot vänstern.
– Vi måste bjuda ett starkare motstånd och flytta fram positionerna. Borgerligheten får inte acceptera hur vänsterns beskrivning av verkligheten infiltrerar samhället på alla nivåer.
Om du skulle skriva morgondagens ledare i Bulletin?
– Det skulle till exempel kunna vara på det temat. Hur högern ska kunna vinna debatten mot vänstern och hur man inte ska göra. Det är otroligt viktigt med tanke på att det bara är ett och ett halvt år kvar till valet.
Annika Borg håller med om att högern har en uppgift att ta tillbaka det så kallade problembeskrivningsprivilegiet. Något som är särskilt viktigt inför det stundande valet.
– Det kommer att bli en hård valrörelse och vi ska vara en blåslampa och granska alla partier inklusive de borgerliga. Det finns ofta en slags inrotad blick från vänster på olika samhällsfrågor och människosynen. Det här behöver vi frilägga för läsarna och ge alternativ. Vi är en rak höger och det ska svida.
Text: Martin Berg