Pojkgänget i Alvik sparkade på hemlösas muggar, hällde vatten på äldre personer och stal varor i butiker. Men fallet med busstrecket fick en oväntad vändning efter att en av pojkarnas mobiler beslagtagits av polis. Där hittade man glorifierande filmer och bilder på vapen och narkotika. Ett nära samarbete mellan socialtjänsten och polis inleddes därefter vilket resulterade i att fem av pojkarna omhändertogs enligt LVU.
Hösten 2021 fick polisen i Vällingby rapporter om att uppemot sju till åtta killar i Alvik låg bakom en hel del ordningstörningar. Det som från början såg ut att handla om ett busigt pojkgäng som skolkade från grundskolans lektioner visade sig vara något annat.
– Från början såg det ut att handla om busstreck, snart kom det uppgifter om att pojkarna troligtvis använde narkotika och deltog i misshandel, säger Magnus Hagberg, förundersökningsledare i Vällingby.
För att polisen ska kunna starta en förundersökning när det gäller unga lagöverträdare krävs grövre brottslighet. Då kan åklagare initiera en så kallad LUL-utredning, lagen om särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare.
Vapen och narkotika
Efter att ett filmklipp fått viral spridning på nätet föreställande en pojke som blev grovt misshandlad hördes ett 14-årigt vittne i samband med händelsen. Polisen beslagtog senare den 14-årige pojkens mobiltelefon, där man fann glorifierande filmer på killarna samt bilder på vapen och narkotika. Utifrån filmerna registrerade polisen cirka 170 brottsmisstankar.
– Pojkarnas brottslighet var mycket grövre och mer omfattande än vad vi visste om. Vi måste snabbt få bort dem från gatan och splittra gänget. Annars skulle brottsligheten bli svårare att stoppa.
Polisen beslutade därefter att göra en husrannsakan hos pojkarna. Där hittade man vapen, narkotika och bilder som var identiska med de bilder som fanns i mobiltelefonen.
Fynden presenterades för socialtjänsten som sedan tidigare haft kontakt med flera av pojkarna. En chockartad stämning uppstod när personalen på socialtjänsten fick se materialet om pojkarnas brottsmisstankar. En chef beslutade direkt att omhänderta en av pojkarna enligt LVU. En vecka senare hade totalt fem pojkar omhändertagits.
– Med god samverkan och ett nära samarbete mellan polisen, socialtjänsten och åklagare lyckades vi bryta pojkgängets utveckling mot gängkriminalitet, säger Magnus Hagberg.
Läs även: Åklagare: Nord Stream utsattes för grovt sabotage