Facebook noscript imageButiker anmäler inte stölder längre – kostar dem 19,5 miljarder om året
Ekonomi
Butiker anmäler inte stölder längre – kostar dem 19,5 miljarder om året
Butiker lägger 19,5 miljarder på brott varje år. Svensk Handels säkerhetschef Nina Jelvin vill att andelen anmälningar ökar. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Svensk Handel
Butiker lägger 19,5 miljarder på brott varje år. Svensk Handels säkerhetschef Nina Jelvin vill att andelen anmälningar ökar. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Svensk Handel

Svensk Handel ser att hot och våld ökar i samband med stölder. Sammanlagt läger butikerna nästan 20 miljarder kronor på brottslighet, men knappt 30 procent anmäler brott till polisen.

Enligt en rapport från Svensk Handel anser butiksägare att processen för att polisanmäla brott som för tidskrävande samt att den sällan leder till att någon blir lagförd.

– Den officiella kriminalstatistiken över anmälda brott ska man inte titta på, för majoriteten av butiker anmäler inte. Jag skulle säga att det bara är runt 20 till 30 procent som anmäler. Tittar vi på antalet stölder i butik har de siffrorna legat på en konstant väldigt länge, men det är inte så verkligheten sett ut för butikerna, säger Nina Jelver som är säkerhetschef på Svensk Handel.

Det är inte bara butiker som låter bli att anmäla brott. I en rapport från Svenskt Näringsliv säger 40 procent av näringslivet att de inte anmäler på grund av lång väntetid och för hög andel ouppklarade brott.

96,6 procent av livsmedelshandlarna utsattes för stölder under 2022. Det är en så pass hög andel att butikspersonal riskerar att utsättas för brott varje dag på jobbet. Detta har lett till att butiker låser in kött och tar bort exklusiva varor från att stå öppet i hyllorna.

Svensk Handels säkerhetschef Nina Jelver berättar att motvärnsrånen ökat. Foto: Svensk Handel

Hot och våld ökar

Det som har minskat är butiksrån, vilket enligt Nina Jelver troligtvis har att göra med en minskad andel kontanter i butiker. Något som däremot ökat under 2023 är hot och våld i samband med stöld.

– Motvärnsrånen har ökat. Man bär oftare vapen samt uttrycker fler sexuella trakasserier och hot. Jag vill knappt säga hur det kan låta men det kan vara saker som ”jag vet vart du bor” och ”vi ses efter stängning”. Man knuffas och slåss också i högre utsträckning än vad man gjort tidigare, säger Nina Jelver.

Parallellt med inflationen har också mindre stölder blivit vanligare. Bland annat har det blivit allt vanligare att privatpersoner skippar att scanna vissa varor enligt Nina Jelver.

– Stölder vid självscanning har blivit värre. Därför ser vi också fler butiker som tar bort den möjligheten.

19,5 miljarder kostar brottsligheten

Svinnsiffrorna för alla butiker sammanlagt ligger på 8,5 miljarder kronor de senaste åren. Dessutom lägger butiker 11 miljarder kronor på brottsförebyggande åtgärder, som väktare, larm och andra trygghetsskapande åtgärder. Vilket innebär att handeln totalt lägger ungefär 19,5 miljarder kronor på brottslighet, en siffra som ökat enligt Svensk Handel.

– Totalen har gått upp de senaste åren. Det externa svinnet har ökat med 25 procent från tre år tillbaka och 100 procent från tio år tillbaka. Vilket också påverkar de brottsförebyggande kostnaderna, säger Nina Jelver.

För att skapa en rättvisare bild om hur brottsstatistiken ser ut så har Svensk Handel tagit fram en app som heter Säkerhetscenter. Den ämnar att öka antalet polisanmälningar genom att företagare kan anmäla brott digitalt i stället för att sitta i långa telefonköer med 114 14. Dessutom ger appen notiser till butiksägare om det exempelvis varit en ökning av vissa typer av stölder i deras område.

– Det finns samma verktyg på vår hemsida. När man anmäler brotten till oss så går anmälan digitalt till polisen via oss, vilket sparar tid för företagen. Alla företagare kan använda den och man behöver inte vara medlem i Svensk Handel.

Fler poliser och utökade resurser

Svensk Handel opinionsbildar i frågor om butiksstölder för polisen och politiker. Bland annat vill de att polisen ska börja prioritera stölderna högre eftersom Svensk Handel menar att det är en inkörsport till grövre kriminalitet.

– Vi vill se en slopad mängdrabatt, vi jobbar hårt med tillträdesförbudsfrågan, vi vill också se att utförsel av stöldgods kriminaliseras samt att det ska finnas fler poliser, säger Nina Jelver som några exempel.

Anton Storm

Anton Storm. Reporter