Facebook noscript imageC-politiker efter Lööfs besked: ”Vill se en borgerlig statsminister”
Nyheter
C-politiker efter Lööfs besked: ”Vill se en borgerlig statsminister”
Annie Lööf (C) ser Magdalena Andersson som sin statsministerkandidat. Foto: Ali Lorestani/TT
Annie Lööf (C) ser Magdalena Andersson som sin statsministerkandidat. Foto: Ali Lorestani/TT

Annie Lööfs (C) beslut att luta sig mot en socialdemokratisk regering har fått blandade reaktioner. Helena Lundgren, oppositionsråd i Vindeln, är besviken och har svårt att acceptera beslutet.
– Jag vill se en borgerlig regering i Sverige, säger hon.

Partiledaren för Centerpartiet, Annie Lööf, gick under måndagen ut med beskedet att partiet är berett att sitta i en S-ledd regering, något DN rapporterat om. Centerpartiet som historiskt haft en borgerlig hemvist, har rört sig allt mer vänsterut på den politiska skalan det senaste decenniet. För vissa kom inte beskedet som en chock.

– Varje parti ansvarar för att vara beredda att ingå i en regering om förutsättningar för det är de bästa, säger riksdagsledamot Ola Johansson (C) till Bulletin.

Annie Lööf belyser att Magdalena Andersson verkar ha det ledarskap som behövs för att leda landet.

– Jag tycker det är jättebra. Det är inget konstigt med det, det är vår linje då vi inte vill samarbeta med sverigedemokrater. Jag kan inte säga att det inte kom som en förvåning, säger Ajsela Bruncevic, ledamot i kommunfullmäktige i Göteborgs stad, till Bulletin.

Lööf och ”rasistkortet”

Men utspelet har inte riktigt gått hem hos alla i partiet och frågan om regeringbildningen delar partiet mitt itu. Helena Lundgren är skeptisk och säger till Expressen att hon har svårt att smälta beslutet.

– Jag vill se en borgerlig statsminister efter det här valet. Och jag vill givetvis att Centerpartiet finns på den sidan i svensk politik, på den borgerliga sidan. Jag vill inte att ännu en socialdemokratisk statsminister ska hjälpas fram av Centerpartiet, säger hon till Expressen.

Helena Lundgrens bedömning är att det är 50–50, där landsbygdscentern vill se en borgerlig regering och där innerstadscentern vill se en socialdemokratisk regering. Frågan kring SD är en vattendelare, och Lundgren är kritisk till att partiledaren så lätt tar till rasistkortet.

– Jag tror att man måste försöka vara ödmjuk inför att nästan 20 procent av vuxna människor i Sverige lämnar andra etablerade partier för SD, då finns det en anledning. Jag har svårt att tro att de skulle vara rasister allihop, ett epitet vår partiledare så förenklat vill ge människor.

Hon påpekar vidare att Miljöpartiet är ett stort hot mot det liv hon vill leva och mot den verksamhet hon vill bedriva.

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu