Cementtillverkaren Cementa räknar med att regeringen beviljar ett tillstånd till fortsatt kalkbrytning om ansökan avslås i domstol. Deras kalkbrott i Slite, på Gotland, anses av Naturvårdsverket och aktivister hota naturvärden. Cementa anser att deras verksamhet är central både för jobben och som en del av totalförsvaret.
Turerna kring Cementas tillstånd att bryta kalk på Gotland har varit många och långa. Nu i veckan kommer förhandlingarna i rätten att avslutas. Om de får ett nej räknar Cementa med ett ingripande från regeringen.
– Den här processen handlar i grund och botten om att upprätthålla cementförsörjningen i Sverige. Det är också en första grund för att vi ska fortsätta det klimatomställningsprojekt som vi inlett, säger Heidelberg Cement Sveriges vice vd Karin Comstedt Webb i en kommentar.
När domen kommer är i dagsläget inte klart men bolaget räknar med att det blir kring årsskiftet. Det är också då som Cementas tillfälliga tillstånd, som röstades igenom i riksdagen, går ut.
Förra året avvisades bolagets ansökan om ett 20-årigt tillstånd av Mark-och miljööverdomstolen. Bristerna i miljökonsekvensanalysen ansågs för stora.
Naturvårdsverket anser att bristerna fortfarande är för stora och att brytningen sker för nära områden med höga naturvärden. De menar också att det inte från Cementas sida tydligt framgått vad konsekvenserna blir om de får ett avslag.
Karin Comstedt Webb säger att de klarar leveranserna fram till sommaren om de får avslag. Därefter kommer det att uppstå problem med vattenhantering så att verksamheten måste avbrytas. Hon menar att regeringen har ett speciellt ansvar.
– Regeringen har ett ansvar för försörjningstryggheten i landet, vi bidrar gärna till det. Att man har nationell tillverkning tryggad ses som en naturlig del av ett lands totalförsvar och beredskap, det är ett vanligt upplägg om man tittar på våra grannländer, det är ingen exceptionell situation.