Ewa Wressmark är advokat och vice ordförande i Centerpartiets kvinnoförbund i Malmö och försvarade en av de fem våldtäktsmän som gruppvåldtog en kvinna i en park i Malmö i höstas. Hon säger sig inte kunna ta hänsyn till sin klients offer, men mest debatt har väckts av hennes uttalande om att våldtäktsmannen känner besvikelse över att han ensam hade fyllt 18 när brottet begicks, och att han således är den enda som döms till fängelse medan de andra får sluten ungdomsvård.
Fallet med en kvinna som i fjol våldtogs i Kungsparken i Malmö har skapat mycket upprördhet och diskussion. Kvinnan gick en promenad när ett killgäng sökte kontakt med henne. Först är de två, senare ansluter sig andra, så de blir till sist fem. De pratar omväxlande arabiska och svenska.
Kvinnan tvingas till en gräsplätt dold av buskar och träd. Där gruppvåldtas hon under en halvtimme innan hon lyckligtvis upptäcks av poliser som kan rädda henne. Våldtäktsmännen flyr men polisen lyckas att gripa fyra av dem samma natt. Gärningsmännen är unga, mellan 15 och 18 år gamla.
Rättegången blev smärtsam
När målet når rätten beskriver kvinnan hur våldtäktsmännen skrattar åt henne och hånar henne. Eftersom flera av våldtäktsmännen juridiskt räknas som barn fick deras familjer sitta med dem under rättegången, medan kvinnan sitter ensam med sitt målsägarbiträde.
Målsägarbiträdet, Kristina Banderup, beskriver hur tungt det var för offret med alla som stirrade på henne. Offret berättar i Expressen hur tungt det var att bli grillad av försvarsadvokaterna.
– De försökte få mig att säga fel, de vill ju att det ska bli något misstag så att jag inte ska låta trovärdig. Att bli förhörd var en av de jobbigaste sakerna under rättsprocessen.
Hon berättar även att det känns förnedrande att att bli ifrågasatt under rättegången och att pläderingarna kändes mycket tunga.
Advokaten är på sin klients sida
Den äldste av våldtäktsmännen är 18 år gammal när brottet begås. Hans försvarare har uttalat sig för Expressen, och hon säger att hon förstår att det kan kännas svårt för någon som har blivit gruppvåldtagen att bli ifrågasatt så. Men samtidigt menar hon att det är hennes roll att göra det.
– Om jag försvarar någon så är det mitt jobb att se till min klients bästa. Jag kan inte ta någon hänsyn till någon medtilltalad eller målsägande eller någon annan.
När fallet når hovrätten skärps straffen. De fyra yngre våldtäktsmännen får sluten ungdomsvård. Men 18-åringen döms till fem år och tio månaders fängelse.
Ewa Wressmark säger att hennes klient tycker att straffet är jobbigt.
– Han är oerhört ledsen, arg och besviken. Han fyllde 18 år fyra dagar innan den här händelsen. Han hade maximal otur. Hade detta hänt helgen innan så hade han som de andra fått en helt annan påföljd.
Brottsoffrets liv är i spillror
Kvinnan är tacksam att rättegångarna är över. Men hennes liv är slaget i spillror. Hon har flyttat, bytt namn och är utrustad med personlarm. Hon säger att hon tills vidare satt sitt liv på paus, inte fortsatt sina studier eller varit social med vänner på samma sätt som tidigare.
Ewa Wressmarks uttalanden om våldtäktsmannens besvikelse har väckt mycket debatt och ilska. Kanske mer än uppgifterna om hur våldtäktsmännen hånade offret i rättssalen.
Advokaten är aktiv centerpartist
Wressmark har tidigare arbetat på Invandrarverket och är nu advokat. Samtidigt är hon aktiv politiker i Centerpartiet i Malmö och är vice ordförande för Centerkvinnorna i Malmö. I SVT:s valkompass säger hon sig brinna för bland annat jämställdhet, ett tryggt samhälle och rättssäkerhet.
Centerpartiet är medvetna om hur Wressmark har kommenterat våldtäktsmannens situation och kvinnorförbundet tar avstånd från hennes kommentar, men vill inte svara på frågor när Bulletin hör av sig.
Pressavdelningen intar samma hållning och vill inte ge en kommentar, utan säger att man ska återkomma och samma svar ges när en kommentar efterfrågas från Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok. Vid publicering har de inte återkommit.
Centerpartiet är mot mäns våld mot kvinnor
Centerpartiet har i flera kampanjer markerat mot mäns våld mot kvinnor. De säger sig vara för straffskärpningar för bland annat våldtäkter. Samtidigt talar de om den andra sidan också – bemötandet av offren och hur det måste förbättras.
Inför internationella kvinnodagen, åttonde mars, uttalade sig Centerpartiets ordförande Muharrem Demirok om mäns våld mot kvinnor och sa bland annat:
– Precis som vi orkar ta tag i gängkriminaliteten, så måste vi också orka ta tag i mäns våld mot kvinnor. Det är två dödliga epidemier som sprider sig i vårt samhälle. Politiken är överens i stora delar, det finns bra modeller att utgå ifrån. Nu gäller det att också verkställa och tillsätta de resurser som behövs. Alternativet är dyrare, både vad gäller mänskligt lidande men också för samhället i stort.
Läs även: Fem tonåringar döms för gruppvåldtäkt i Malmö – dna avgörande