Facebook noscript imageCissi Wallins egoism passar inte i en demokrati
Carolin Dahlman
Krönikörer
Cissi Wallins egoism passar inte i en demokrati
Pontus Lundahl/TT
Pontus Lundahl/TT

Det är förbjudet i svenska lag att namnge personer som inte är dömda för brott. Fast det tycker krönikören är dumt, så hon gör precis som hon vill ändå. Hugaligen. Om alla tänkte lika själviskt skulle det bli kaos.

KRÖNIKA. Krönikören Cissi Wallin intervjuades i P1 Morgon häromdagen och fick frågor apropå att hon avslöjat namnet på en person hon anklagat för våldtäkt. Hon fälldes för grovt förtal för saken för ett par år sedan, men i hennes ögon var det något att stoltsera med.

När hon dömdes förklarade hon för SVT: ”Lagen måste förändras och därför bryter jag mot den. Jag tycker inte att det jag gjort ska vara brottsligt” (11/8 -18).

I P1 Morgon sa hon: ”Vi är en stabil klick som inte tycker att det borde vara förtal, att förtalslagen i Sverige tillämpas unikt, i de flesta andra länder skulle man inte döma” (3/6). Hon menade att det hade ”höjts många röster” för att skriva om lagen.

Aha. Så bara för att tillräckligt många av Cissi Wallins polare tycker att lagarna borde ha ett annat utseende har de rätt att följa sina egna hemmasnickrade?

Det är galet föraktfullt mot oss andra som lydigt respekterar demokratins spelregler.

De flesta vuxna inser ju att tio miljoner människor som ska leva harmoniskt ihop måste hitta kompromisser mellan oliktänkande, och därför samlas vi i partier och debatterar mot varandra. Man kan opinionsbilda och kämpa för sin sak, men sedan måste man finna sig i det som majoriteten har bestämt.

Tilliten och tryggheten i demokratiska systemet bygger på att förloraren i val skrynklar ihop valaffischerna, gråter en skvätt och hoppas på bättre lycka nästa gång. Sverige skulle bli vedervärdigt om alla i stället kunde samla ihop en ”stabil klick” av kompisar och bröta på i alla fall.

Den stabila klick som inte tycker att äganderätten är särskilt viktig skulle stampa in i folks hem och butiker och helt enkelt plocka åt sig. Den som menar att Sverige inte ska ta emot invandrare skulle helt enkelt skulle släpa ut migranter från asylboenden och ge dem skjuts över gränsen. Personer som tycker tvärtom skulle köra busslaster från flyktingläger hit.

Medborgargarden skapar otrygghet. Själviskhet går lätt ut över andra.

Samtidigt som Cissi Wallin själv ger sig rätten att bryta mot lagar som hon inte gillar svänger hon sig i andra sammanhang konstigt nog med ordet demokrati.

I P1-intervjun menade hon att det ”lajar inte med vår demokrati” att tysta dem som tycker annorlunda än en själv. För en månad sen gnällde hon över att män skrev kritiska mail till henne och andra kvinnliga journalister. Hon menade att ”hat och hot mot oss också är direkta hot mot demokratins grundvalar” (4/5).

Krocken mellan hennes egoism och vurmen för demokrati blir inte trovärdig.

Jag vet massor av lagar som jag tycker är fel. Tro mig, jag ser ut som den argaste av emojis när jag tänker på dem och kan spruta verbal eld. Men som demokratiälskare skriver då ett tweet, pratar med en vän eller kör ett tungt pass på gymet.

Och eftersom jag har en fantastisk plattform som Bulletin kan jag skriva en krönika för att påverka väljare att påverka politiker för att få till stånd en förändring. Sakta men säkert, steg för steg leder det förhoppningsvis till att jag får som jag vill till slut.

Men för Cissi Wallin räcker det tydligen inte med att kunna nå ut till hundratusentals via Expressen. Hon tycker dessutom att hon ska kunna strutta omkring bäst hon vill vad än dessa läsare tycker och röstar. Jag. Jag. Jag.

Hennes uppblåsthet syntes även i krönikan i Expressen i veckan där hon skämdes för att ha hängt ut personer i sociala medier, men saknade vett att be dem om ursäkt. I stället klampade hon vidare i klaveret och skyllde sitt agerande på pressen från sina följare. De unga tjejerna krävde visst raseri och stackars Cissi Wallin var därmed tvungen att böja sig? Herregud.

Det visar ju rätt tydligt att hennes högtravande ord om civil olydnad inte handlar om mod. Ty sådant saknar hon.

CAROLIN DAHLMAN
Krönikör i Bulletin
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.