Facebook noscript imageFöretagare flyr utsatta områden på grund av kriminalitet
Nyheter
Företagare flyr utsatta områden på grund av kriminalitet
Butiker flyr utsatta områden på grund av kriminalitet. Arkivbild. Foto: Helena Landstedt/TT
Butiker flyr utsatta områden på grund av kriminalitet. Arkivbild. Foto: Helena Landstedt/TT

Trots efterfrågan och befolkningsunderlag leder den eskalerande brottsligheten i Sverige till att allt fler butiker undviker utsatta områden. Till exempel lyser de väletablerade matvarukedjorna Coop och Ica med sin frånvaro i både Rinkeby och Tensta.
– Lås in de kriminella, de förstör bara landet, säger en näringsidkare som tröttnat på utvecklingen, till Tidningen Näringslivet.

Flera företagare som driver företag i utsatta områden har tröttnat. Stölder, skjutningar och rån har gjort att de fått nog. Nu vill de se handling och att något görs för att få stopp på de kriminellas framfart.

Alber Agirman driver servicebutiken Ronna spel och tobak i Södertälje. Ronna klassas som ett särskilt utsatt område enligt polisens kartläggning.

– Det här påverkar oss mycket dåligt. Kunderna vågar inte gå hit, alla sitter hemma. Hela Ronna är dött just nu och mellan sju och nio kommer inga kunder alls, säger han till Tidningen Näringslivet.

Nu vill Agirman, som planerar att sälja butiken, att de ansvariga politikerna ser till att någonting händer.

– Lås in de kriminella, de förstör bara landet. Man blir så irriterad på att det inte händer något.

”Ser ett mönster”

Henry Fosselius, GIS-expert hos analysföretaget Prospect Mapping ser ett tydligt mönster att många kedjor undviker utsatta områden. Bland annat noterar han att de etablerade matvarukedjorna Ica och Coop inte finns i Tensta och Rinkeby som polisen klassar som särskilt utsatta områden.

Coop finns inte heller i Ronna, Alby eller Jordbro. I utsatta områden är det oftast privata aktörer som har egna småbutiker.

– De butiker som finns där drivs främst av frifräsare, säger Henry Fosselius till TN.

Bulletin kontaktar Coops pressekreterare om varför Coop-butiker inte gärna etablerar sig i utsatta områden trots efterfrågan.

– För oss är det viktigt att medarbetare, medlemmar och kunder känner sig trygga i Coops butiker. I dag har Coop mer än 800 butiker i hela landet och alla drivs utifrån ett affärsperspektiv, säger Marcus Björling till Bulletin.

Tar ni hänsyn till om området är ett utsatt område när ni startar en butik?
– Det är alltid vad som kan få en affärsverksamhet att rulla som avgör. Butiker kommer att uppstå där det finns en efterfrågan och det är alltid flera parametrar som avgör. Läge, kundgrupp, konkurrens, lediga lokaler. Vi tittar på många olika aspekter, säger Björling.

Läs även: Skottlossning mot polisbostad i Göteborg

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu