Lockdowns och mer tid framför datorn har förändrat förutsättningarna för förövare på nätet. Poliser runt om i världen rapporterar om fler sexualbrott mot barn som en följd av coronapandemin. Sverige går dock emot trenden.
– I Sverige har vi inte sett samma ökning som i andra delar av världen och vi har inte heller haft samma restriktioner som andra länder. Grundskolebarnen, som är den mest sårbara ålderskategorin, har inte haft en ökad exponering på nätet på samma sätt som barn i andra länder, säger Björn Sellström, kriminalkommissarie vid IT-brottscentrum på polisens nationella operativa avdelning.
Redan tidigt under pandemin kunde poliser som bevakar olika chattforum om sexuell exploatering av barn se förövare diskutera fördelarna med lockdowns, skolstängningar och att fler barn skulle befinna sig på nätet. Kunde detta innebära större chanser att komma i kontakt med och utnyttja barn?
Söker kontakt
Nu kommer indikationer på att sexualbrott mot barn, och då främst på nätet, faktiskt har påverkats som en följd av pandemin. Detta enligt en rapport från företaget Netclean, där 470 poliser från främst Europa och USA svarat på en enkätundersökning.
”Kombinationen ökad internetaktivitet bland förbrytare och ökad internetaktivitet bland barn = den perfekta stormen”, skriver en polis i enkäten.
Poliserna vittnar bland annat om en ökning av antalet försök att kontakta barn på nätet för sexuella syften, att mer övergreppsmaterial har laddats ner och att aktiviteten på olika övergreppsforum på Darknet har intensifierats. Ökat har också mängden självproducerat sexuellt övergreppsmaterial, alltså exempelvis foton och filmer som barnen själva tagit, inte sällan på uppdrag av en vuxen förövare.
– Covid-19 är som en katalysator för det här problemet, säger Anna Borgström, vd för Netclean.
– Har man ett sexuellt intresse av barn har pandemin varit ett ypperligt tillfälle att hitta sina offer på nätet, säger hon vidare.
Isolerade barn
Björn Sellström poängterar att mycket av det material som laddas ner och delas förövare emellan är gammalt.
– Sedan är det klart att en ökad efterfrågan på material kommer att öka efterfrågan på nytt material, lägger han till.
Pandemin har också påverkat fysiska sexuella övergrepp, enligt poliserna i undersökningen. Fler barn har isolerats hemma med sina förövare och kontakten med trygga vuxna med anmälningsplikt har reducerats, varför anmälningarna till polisen om misstänkta fysiska sexuella övergrepp har minskat.
– När man har gjort de här nedstängningarna har man tagit bort barnens trygga kontakter som de kanske har i skolmiljön eller inom idrottsrörelsen. Så de har inte kunnat prata med en trygg vuxen på samma sätt som i ett öppet samhälle, säger Anna Borgström.
Kunnat arbeta
Men Sverige sticker alltså ut. Här ser inte pandemin ut att ha resulterat i någon större ökning än vanligt av sexualbrott mot barn. De tillfrågade svenska poliserna upplever också i lägre utsträckning än sina kollegor i andra länder att pandemin har påverkat deras möjligheter att utreda brotten.
Liksom flera av poliserna i undersökningen betonar dock Björn Sellström osäkerheten – det kan dröja länge innan vi fullt ut ser den verkliga effekten av pandemin.
– Gäller det brott i nära relation, och barn och vuxna trängs hemma, så har de som är offer i de här familjerna minskade möjligheter att anmäla, de vågar inte ringa och är övervakade av den som är gärningsman. Om det är okända förövare som tar kontakt med barn på nätet, så är det så att barn har låg anmälningsbenägenhet. Så vi ser alltid en eftersläpning, säger han.
TEXT: Erika Nekham/TT