Inställda bussar och tåg – och flyg som inte kan lyfta. På flera platser i Norrland har det varit den kallaste dagen på ett decennium. Men snart stiger temperaturen med 20 grader på kort tid.
Iskylan håller fortsatt norra Sverige i ett järngrepp. Fredagen väntas bjuda på kallt vinterväder med minusgrader i hela landet och även en hel del sol, enligt SMHI.
Under det senaste dygnet uppmättes den kallaste temperaturen i Naimakka i Kiruna kommun, med 43,7 minusgrader dagtid på torsdagen. I flera norrländska städer har befolkningen upplevt den kallaste dagen på ett decennium.
– Umeå har till exempel den lägsta temperaturen sedan 2010 med minus 32,2 grader och Piteå den kallaste sedan 2012 med minus 36,1. I Luleå är det 36,8 minusgrader – den kallaste dagen sedan 1999, säger Emma Rosengren, meteorolog på SMHI.
I Norrbotten och Västerbotten ställdes ett stort antal busslinjer in på grund av kylan.
– Det handlar om en säkerhetsfråga. Om bussen stannar och det blir problem så kan det fort bli utkylt, sade Harriet Söder, vd för Länstrafiken Västerbotten, till SVT Västerbotten.
Minusgrader i hela landet
Trafikverket har även stoppat alla person- och godståg norr om Umeå eftersom infrastrukturen påverkas negativt av kylan, skriver Västerbottens-Kuriren. Stoppet, som infördes i onsdags, gäller fram till klockan 12 på fredagen.
I Luleå har morgonflygen till Stockholm inte kunnat lyfta eftersom det är för kallt för vätskan som används för att avisa planen, rapporterar SVT Norrbotten.
Även i övriga landet är det frostigt. I norra Götaland och Svealand ligger temperaturerna på omkring tio minusgrader, medan det längst i södra Götaland rör sig om några enstaka minusgrader. I Dalarna är det kallare.
Kan stiga 20 grader
Men framåt slutet av veckan väntas mildare väder i norr.
– Det ser ut att bli runt 20-30 minusgrader under helgen och sedan någon enstaka minusgrad eller till och med plusgrader nästa vecka, säger Rosengren.
Det innebär att temperaturen kan stiga uppemot 20 grader inom loppet av något dygn. Väderomslaget drar in västerifrån och kommer att påverka hela Norrland.
– Men Norrbottens och Västerbottens län har haft den strängaste kylan så det blir tydligast omslag där, säger Rosengren och tillägger:
– Det kan bli dramatiskt när det slår om så fort, men det är inget ovanligt i sig.
I södra Sverige väntas kylan hålla i sig under helgen för att sedan övergå i mildare väder nästa vecka.