Facebook noscript imageDags att klubba ny pandemilag
Nyheter
Dags att klubba ny pandemilag
Socialminister Lena Hallengren (S) vill få mer kraftfulla och träffsäkra verktyg för att hindra smittspridningen. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Socialminister Lena Hallengren (S) vill få mer kraftfulla och träffsäkra verktyg för att hindra smittspridningen. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Med den nya tillfälliga pandemilagen vill regeringen få mer kraftfulla och träffsäkra verktyg för att hindra smittspridningen av covid-19.

I dag beslutar riksdagen om den nya lagen – som börjar gälla på söndag.

Hittills har regeringen mest använt sig av rekommendationer och råd för att få människor att hålla avstånd och undvika trängsel. För skarpare åtgärder har ordningslagen, alkohollagen och en särskild lag för serveringsställen använts, vilket har varit trubbigt och begränsat.

Den nya tillfälliga covid-19-lagen, som riksdagen debatterar och klubbar på fredagen, ger regeringen möjlighet att besluta om tvingande åtgärder för allt från butiker, gym och campingplatser till parker och stränder.

Kan ge böter

Regeringen kommer även att kunna bestämma hur många personer som får samlas på allmän plats och stoppa kollektivtrafik. I allvarliga fall kan verksamheter och platser helt stängas ned och av, men lagen kan också användas för mindre inskränkande åtgärder, till exempel för att begränsa öppettider och antal besökare.

En skillnad mot när regeringen eller Folkhälsomyndigheten ger rekommendationer är att det kommer att gå att bötfälla personer som bryter mot förbud att vara på exempelvis en strand, eller personer som samlas fler än tillåtet på en allmän plats.

Den nya lagen kommer att göra Sverige mer likt andra länder, men det kommer inte att gå att göra en total nedstängning av landet med utegångsförbud och förbud mot allt resande, som vissa andra länder gjort. För att förändra rörelsefriheten, som är grundlagsskyddad, krävs två riksdagsbeslut med ett riksdagsval emellan.

Krav på ersättning

Den nya tillfälliga lagen har behandlats i rekordfart sedan lagförslaget väl presenterades. Både oppositionen och lagrådet har dock kritiserat regeringen för att ha varit långsam i starten. Den liknande, tillfälliga lag som fanns under några månader i våras – bemyndigandelagen – användes aldrig och regeringen begärde heller inte att den skulle förlängas i avvaktan på ny lagstiftning.

En majoritet i riksdagens socialutskott är kritisk till att regeringen inte tydligt anger att drabbade företag som huvudregel ska ha rätt till ekonomisk ersättning. M, C, L, KD och SD vill att detta ska framgå av lagen och det var också något som en lång rad remissinstanser hade synpunkter på.

TEXT: Maria Davidsson/TT

Nyhetsredaktionen