Facebook noscript imageDahlman: Sluta skylla våldtäkter på klass ­– fokusera på kulturell integration
Carolin Dahlman
Krönikörer
Dahlman: Sluta skylla våldtäkter på klass ­– fokusera på kulturell integration
Foto: Henrik Montgomery/TT/Karl Gabor
Foto: Henrik Montgomery/TT/Karl Gabor

I Tyskland gruppvåldtas två kvinnor varje dag och förövarna är ofta utrikes födda, särskilt från Afghanistan. I Sverige har vi tyvärr haft svårt att prata om hur kultur kan påverka sexualbrottsstatistiken – och därmed missat hur akut det är att jobba med värderingar bland unga utrikes födda män.

KRÖNIKA. Varje dag utsätts två tyska kvinnor för gruppvåldtäkt. Detta enligt färska siffror som tidningen Bild begärt ut från tyska rikskriminalen, BKA (31/7). Hälften av de misstänkta förövarna var utrikes födda. Män från länder som Afghanistan, Irak och Syrien var överrepresenterade.

Samma slags statistik för svensk del presenterade Aftonbladet och Uppdrag Granskning 2018. I Aftonbladets granskning av gruppvåldtäktsdomar 2012-2017 avslöjades det att 82 av de 112 (73 procent) som dömdes var födda i länder utanför Europa (7/5 -18). Uppdrag granskning fann att utomeuropeiskt födda män, främst unga afghaner, var kraftigt överrepresenterade vad gäller våldtäkter och sexualbrott (22/8 -18).

Med tanke på att Sveriges demografi har förändrats starkt de senaste decennierna, och att vi har tagit emot många från länder som är överrepresenterade i våldtäktsstatistiken, är det nödvändigt att uppmärksamma och hantera den här frågan – för att skydda tjejer. Naturligtvis är inte samtliga utomeuropeiskt födda våldtäktsmän, men mönstret är tydligt.

För att förändra hotbilden behövs både medvetenhet och envist värderingsarbete. Genast!

Just nu hör vi dramatiska berättelser om hur talibanerna behandlar kvinnor i Afghanistan, men det går inte att blunda för att kulturen sedan länge missgynnat det ena könet.

I Uppdrag Granskning berättade en ung afghan att en kvinna i Sverige som inte täckte sig med hijab utan gick med kort kjol, kunde uppfattas som att hon ville ha sex med män.

Studier visar att det är mycket vanligt att kvinnor i Afghanistan är utsatta för våld, framför allt hemma av sin man, enligt Svenska Afghankommittén. ”Forskning visar att många afghanska män och kvinnor tycker att en man bör ”bestraffa” sin fru om hon inte uppfyller normen för en god hustru.”

2018 berättade journalisten Magda Gad om kvinnors situation i Afghanistan, om misshandel, våldtäkter, barnäktenskap, incest och hedersmord. I vissa talibanledda provinser gick kvinnor inte ut, ens i burka. I Kabul kunde de gå ut, men bara ihop med en man. Rika äldre män sökte status via att gifta sig med 10-åringar.

Expressen radade för några år sedan upp en rad skrämmande data. 87 procent av kvinnorna var utsatta för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld, enligt FN som hänvisade till en undersökning från 2014. Amnesty rankade Afghanistan som det värsta landet i världen för kvinnor. Enligt Unicef trodde 90 procent av kvinnorna att mannen har rätt att slå sin fru (12/10 -18).

Om man har vuxit upp i den värderingsmiljön är det inte så konstigt om man formats av det. Mustafa Panshiri, som ofta föreläser för ensamkommande afghaner och själv är född i Afghanistan, sa i radion för några år sedan: ”Vi är naiva i Sverige om vi tror att kulturella skillnader försvinner bara för att människor passerar över Öresundsbron och tar till sig de värderingar som gäller i Sverige” (12/12 -16).

Korrekt så. Tro inte att man transformeras och plötsligt blir feminist för att man befinner sig i jämställda Sverige. Tro inte att man inte bär med sig ett arv via uppfostran. Värderingar sitter djupt.

Det kommer att behövas en hel del föreläsningar och värderingsarbete för att vända de unga männens kvinnosyn. Men tyvärr har mycket tid gått förlorad när forskare, opinionsbildare och politiker har tonat ner problematiken.

Henrik Tham, professor emeritus i kriminologi, kommenterade UG:s reportage och uteslöt visserligen inte kulturella skillnader. Men han la till att ”Det är nog mycket få kulturer som tillåter den typen av beteende”.

Som om verkligheten för kvinnorna i Afghanistan inte fanns…

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, förklarade invandrares överrepresentation i brottslighet med ”förhållanden de lever under i Sverige, som klassförhållanden” samt att de diskrimineras på olika sätt av rättssystemet. ”Man kan inte utesluta att polisen är mer benägen att utreda brotten” (Aftonbladet 7/5- 18).

Som om fattigdom var det som gjorde pojkar till våldtäktsmän. Och som att problemet var uppblåst av rasistiska poliser och domare?

Dessa förnekare kan ha bidragit till att kvinnor har farit illa. Nu är det tid att sätta brottsoffer i fokus och hjälpa nyanlända att respektera svenska värderingar. Det är absolut inte omöjligt. Bara om man låtsas som att det inte ens är nödvändigt…

Läs även: Dahlman: Lugn lugn, du blir inte mördad snart, sa Löfven…

CAROLIN DAHLMAN
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.