Vem kan vara trygg i de rödgrönas Sverige? Politikerna har alltför länge ignorerat problemen och har därmed in effektiva lösningar. De saknar förmåga att skapa trygghet och frihet. I veckan sköts det rätt in i en äldre dams lägenhet. I morgon kan det var din tur. Vi behöver en ny regering.
KRÖNIKA. Pang! Häromdagen vaknade en äldre dam i sin lägenhet i Limhamn i Malmö mitt i natten av att någon sköt rätt in i hennes hem. ”Troligtvis har det skjutits in i fel lägenhet”, berättade Andreas Hulting vid polisen för TT (8/7). Skottet var tydligen troligtvis avsett för grovt kriminella grannar.
Jaha men då så.
Det var bara ett olycksfall i arbetet. Oooops. I did it again. Pang pang.
Tyvärr har gängkriminaliteten eskalerat länge i Sverige och alldeles för många oskyldiga har kommit emellan.
”Skottlossning på restaurang mitt i lunchruschen” stod det i tidningen i veckan apropå en händelse i centrala Linköping (NT 9/7). På fredagen sköts en man till döds på en frisersalong där det eventuellt fanns andra kunder. Det är oklart vad det faktiskt berodde på, men man kan ju gissa…
En kartläggning av utomstående som skadats och dödats av skjutningar och sprängningar i kriminella miljöer 2011–2020 visade att minst 46 utomstående kommit emellan. Åtta var under 15 år (DN 20/11).
När Veckans brott i höstas granskade hur många utomstående som drabbats av skjutningar och sprängningar i gängkonflikter fann man att 12 dött och 19 skadats bara de senaste sex åren (3/11).
Offren var bland andra en tolvårig flicka som sköts ihjäl på en bensinmack, en kvinna som mördades när hon bar ett barn, en musikstudent som blev skjuten i ögat i sin lägenhet och en artonårig kvinna som dödades av 19 skott som var riktade mot någon helt annan. En åttaårig pojke dog när en handgranat slängdes in i ett fönster mitt i natten. En fyraårig flicka dödades av en bilbomb.
Kriminalkommissarie Fredrik Gårdare, som har arbetat mot gängvåldet sedan 1995, menade att ”det är kaosartat nu. Man skjuter för att inte bli skjuten själv och man skjuter då på fel plats där utomstående finns”.
Ja. Sverige har blivit en farligare plats. Risken är störst för dem som bor i utsatta områden, där även runt 5 000 gängkriminella bor. Det är förfärligt i sig, men våldet sprider sig. Faran finns även på ditt tak.
Justitieminister Morgan Johansson (S) sade för ett par år sen att faran för tredje man ”är väldigt, väldigt liten, väldigt, väldigt liten” (Expressen 23/1 -18).
Och på presskonferensen efter skjutningen av en polis i Göteborg frågade en journalist Stefan Löfven (S) hur man skulle prata med sina barn om det som hänt. Han svarade: ”It’s not like they are going to get killed soon or something”.
Nähä. Men tyvärr finns risken att de faktiskt blir mördade. Eller rånade. Eller inlurade i kriminalitet. Barnens trygghet är inte garanterad.
För det ska de rödgröna skämmas.
”Vi ska vara kompromisslösa mot den organiserade och grova brottsligheten”, sade Stefan Löfven (S) på fredagen.
Sådana ord kommer regelbundet ur hans mun, men ändå görs alldeles för lite. Det kompromissas ju hela tiden med straffrabatter, mängdrabatt, strafflindring på grund av diverse förmildrande omständigheter. S säger att de har gjort insatser, men det är på en alldeles för lam nivå.
Man vill skrika: rappa på för tusan med att höja straff och ge polisen rätt verktyg. Inga gamla damer ska behöva vakna av en kula i hemmets trygga vrå! Man ska kunna äta lunch eller klippa håret utan oro för att nån kommer in på haket och skjuter.
Gängvåldet är numera grovt, hänsynslöst, brutalt och polisen talar om likgiltighet inför människoliv. Det cirkulerar fler vapen och kraftigare sprängämnen.
Detta är inget som kommit plötsligt. I min research hittade jag exempelvis en artikel från 2010 i vilken polisen i Malmö menade att gängen skoningslösa och inte bryr sig om ifall oskyldiga drabbas (1/10 -10).
Så ser verkligheten ut.
Men de rödgröna verkar hellre vilja leva i en sagovärld av mjölk och honung.
Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg klagade i P1 på att Ulf Kristerssons (M) Almedalstal var för mörkt. Han citerade filosofen Friedrich Nietzsche: ”Om du ser ner i avgrunden länge nog, ser avgrunden ner i dig”.
Men om man i stället trallar fram med näsan i vädret finns risk för att man trillar ner i den där avgrunden. Den försvinner ju inte bara för att man hellre envist betraktar solen.
CAROLIN DAHLMAN
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman
Läs även: Mest snickesnack från regeringen om att knäcka gängen