Under juli månad rapporterar polisen 34 skjutningar – mer än en om dagen. Och skjutningarna har spridit sig till mindre städer. Men inrikesminister Mikael Damberg (S) har fortsatt förtroende för rikspolischef Anders Thornberg. Det meddelade han under en pressträff på onsdagen.
Trots att statistiken över antal skadade och döda sjunkit under det första halvåret 2021 jämfört med tidigare år, förekommer allt fler skjutningar i mindre städer.
I början av veckan förekom det två skottlossningar på två dagar i Kristianstad, där tre personer vårdats på sjukhus med allvarliga skottskador.
Mikael Damberg kommenterade skjutningarna i Kristianstad under en pressträff på Rosenbad på onsdagen.
– Det är ingen ny företeelse, det är anledningen till att ett av områdena där är uppsatt på polisens lista över utsatta områden. Eftersom man haft problem med gängkriminaliteten i den här staden under ganska lång tid. Nu hade vi ett fruktansvärt dåd som drabbade flera personer.
Bulletin frågade inrikesminister Damberg om hans förtroende för rikspolischefen.
– Jag har förtroende på rikspolischefen. Polisen har visat stor handlingskraft, inte minst kopplat till att tre personer kopplade till skjutningarna i Kristianstad redan är gripna. Vi får se vad det leder till, men det visar att polisen också har förmåga att både utreda brott men också kraftsamla för att öka tryggheten, säger Mikael Damberg till Bulletin.
– Det är inte bara polismyndigheten som långsiktigt kan trycka tillbaka gängkriminalitet, polismyndigheten kan gripa och fängsla. Och domstolen kan döma till straff. Men mycket av det förebyggande arbetet måste göras av kommuner, socialtjänst eller skola för att hindra att unga människor dras in i kriminalitet. Så det kan inte polisen göra ensamma, fortsätter Damberg.
Under pressträffen meddelade Mikael Damberg att regeringen ger en utredare i uppdrag att se till så att polisen och andra brottsbekämpande myndigheters tillgång till uppgifter genom datalagring blir bättre. Förslaget till nya och utökade regler ska utformas så att inte också de snabbt blir föråldrade. Utredaren ska säkerställa att förslagen som läggs inte går ut över mänskliga rättigheter.
Polisen har länge krävt regler för att företag som tillhandahåller appar och andra tjänster för elektronisk kommunikation, inte bara mobil- och bredbandsoperatörer, ska bli skyldiga att lagra uppgifter. Då kan polisen få större möjligheter att utreda och bekämpa brott.
Men det kan bli ett svårt uppdrag, EU-domstolen har slagit ner på unionens direktiv om datalagring vilket en tid innebar att den lagliga grunden för att tvinga mobiloperatörer att lagra uppgifter var stoppad.
I uppdraget ingår även att föreslå hur svenska myndigheter om möjligt ska kunna kräva ut information som till exempel appföretag har lagrad i andra länder eller i en form som inte går att knyta till en specifik plats.
Läs även: Efter mordet i Luleå: Polisen uppges jaga gängmedlem
Statistik över skadade och dödade
Under pressträffen redovisade Mikael Damberg även statistiken över antalet skadade och döda mellan januari och juli, från 2018 fram till 2021.
Statistiken var följande:
Skadade: januari – juli 2018–2021
2018: 78
2019: 64
2020: 70
2021: 53
Dödade: januari – juli 2018–2021
2018: 30
2019: 22
2020: 25
2021: 25
Bulletin har tagit del av polisens statistik för skjutningar i juli under åren 2017–2021. Skjutningarna ligger på ungefär samma nivå men 2021 hade flest under perioden.
2017: 33
2018: 32
2019: 27
2020: 33
2021: 34
Läs även: 60-årig kvinna en av tre skjutna i Kristianstad
Läs även: Polisen varnar för åldringsbrott - kvinnor som skulle byta brandvarnare stal kontokort