Facebook noscript imageDan Olofsson: Allt färre måste försörja allt fler i Sverige
Ekonomi
Dan Olofsson: Allt färre måste försörja allt fler i Sverige
Dan Olofsson, grundare av Sigma AB. Foto: Johan Nilsson / TT
Dan Olofsson, grundare av Sigma AB. Foto: Johan Nilsson / TT

Dan Olofsson är en framgångsrik svensk entreprenör och säger i en intervju med Tidningen Näringslivet att han inte tror att Sverige kommer att gå in i någon djup lågkonjuktur. Däremot varnar han för Sveriges låga självförsörjningsgrad.

Dan Olofsson är entreprenör och driver familjeföretaget Danir som har 11 600 anställda i 25 olika länder. Olofsson säger i en intervju med Tidningen Näringslivet att allt färre tvingas försörja allt fler i Sverige.

– Den låga självförsörjningsgraden i Sverige är en stor tragik för de drabbade och en tragisk situation för Sverige ur ett välståndsperspektiv, säger Dan Olofsson till TN.

Idag är endast fyra miljoner av Sveriges tio miljoner invånare helt självförsörjande. 1,3 miljoner invånare i Sverige är i en ålder för att kunna arbeta, men klarar inte att försörja sig själva. Utanförskapet är en anledning till detta, menar Olofsson:

– Länge var utanförskapet och gängkriminaliteten ett förortsproblem. Folk innanför tullarna i Stockholm var förskonade och hade en mindre utvecklad insikt om problemets nationella perspektiv än vad många ute i landet hade. Nu förstår alla implikationerna för hela samhället. Men det tog längre tid för vissa att vakna än för andra.

Ett hot

Enligt Olofsson är detta ett reellt hot mot Sveriges fortsatta välståndsutveckling att vi har låga siffror för antalet personer som försörjer sig själva. Ju fler som inte kan försörja sig själva, desto mindre tillväxtpotential. Han menar att de krävs konkreta åtgärder för att lösa detta.

– Tröskeln till det första jobbet är på tok för hög. Vi borde införa nollskatt på de lägsta inkomsterna. Motståndarna till det pekar på marginaleffekterna när skatt sedan ska börja betalas. Men det är feltänkt. En stor omedelbar positiv effekt medför en mindre negativ effekt senare. Det går att leva med.

Vidare vill Olofsson se konkreta regelförändringar rörande en förbättring av Sveriges företagsklimat. Han vill se utveckling av personaloptioner, förbättring av lagstiftning rörande fakturahantering för små företag och att lära finansdepartementet att kassaflödet och vinst inte är samma sak.

Olofsson är försiktigt optimistisk kring Sveriges ekonomiska framtid och hur den väntas utvecklas under 2023.

– Jag tror inte det blir någon djup lågkonjunktur. Inflationen gröper ur köpkraften för vissa varor som livsmedel och kläder. Samtidigt hör vi positiva signaler från avtalsrörelsen. Facken i den konkurrensutsatta industrin verkar agera ansvarsfullt. Det är viktigt, förklarar Olofsson.

Gabriella Mait

Statsvetare med inriktning på krishantering och säkerhet. Insatt i Mellanösternpolitik och svensk samt spansk utrikespolitik. Tips mottages via gabriella@bulletin.nu.