Danmarks socialdemokratiska regering vill bygga flyktingförläggningar utanför EU:s gränser. Ett första steg kan ha tagits i form av ett samarbetsavtal med Rwanda som offentliggjordes under onsdagen. Kritiker anklagar regeringen för att samarbeta med en ”semi-diktatur”.
Det var under stort hemlighetsmakeri som den danske ministern för utvecklingssamarbete, Flemming Møller Mortensen, tillsammans med utlännings- och integrationsminister Mattias Tesfaye förra veckan åkte till Rwanda för att ingå två avtal med landets regering.
Avtalens existens blev kända genom att Rwandas utrikesdepartement twittrade om dem, och vid hemkomsten ville de danska politikerna inte gå in i detalj på vad de innebar. Det spekulerades om att det skulle handla om regeringens planer på att hantera asylansökningar utanför EU:s gränser.
Efter stor press från danska medier offentliggjordes innehållet under onsdagen. Där nämns mycket riktigt att Danmark har för avsikt att upprätta ett mottagningscenter för asylsökande utanför EU. Att Rwanda skulle ha gått med på att bygga ett nämns dock inte.
Dömer ut dagens system
”Danmark har åtagit sig att hitta nya och hållbara lösningar på de nuvarande migrations- och flyktingutmaningarna som påverkar ursprungs-, transit- och destinationsländer. Det nuvarande asylsystemet är orättvist och oetiskt genom att uppmuntra barn, kvinnor och män att bege sig ut på farliga resor längs migrationsrutterna, medan människohandlare tjänar förmögenheter”, står det bland annat.
Det nämns också att Danmark kan bidra med teknisk hjälp i form av utrustning, hantering av id-kontroller och registrering av biometriska data såsom fingeravtryck.
I ett pressmeddelande beskriver det danska utrikesdepartementet avtalen som ”en gemensam ram för det framtida samarbetet. De två regeringarna kommer att använda den kommande tiden till att diskutera konkreta områden där samarbetet kan stärkas.”
Till nyhetsbyrån Ritzau säger Mattias Tesfaye att regeringen för en dialog med mellan fem och tio länder om att etablera danska mottagningscenter för asylsökande.
Inget demokratikrav
Länderna måste respektera de mänskliga rättigheterna, men behöver inte vara demokratiska ”som vi föreställer oss det”, tillägger han.
Simon Turner, lektor vid Köpenhamns universitet som forskat om Rwanda, är kritisk och kallar landet för ”en semi-diktatur” där oppositionen inte har någon reell möjlighet att påverka.
– Det har också funnits historier om folk som har försvunnit. Det finns de som har flytt från landet och som sedan har råkat ut för ”otur” på ställen som Sydafrika och Storbritannien, säger han till Ekstra Bladet.
Text: Sören Billing
soren.billing@bulletin.nu