Facebook noscript imageDanska minkskandalen: Hätsk stämning när statsministern förhörs
Politik
Danska minkskandalen: Hätsk stämning när statsministern förhörs
Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix Denmark/TT
Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix Denmark/TT

Massavlivningen av 15–17 miljoner minkar i Danmark ses som en av de största politiska skandalerna i landet.

När statsminister Mette Frederiksen (S) förhörs om vad hon visste om turerna bakom beslutet är stämningen hätsk utanför rättslokalen och ägg kastas på en polisbuss.

Hög musik, burop och en röd traktor där en docka föreställande ”Fru Justitia” – en klassisk symbol för rättvisa – ställts upp på ett släp mötte statsministern när hon kom till rätten i Köpenhamnsstadsdelen Frederiksberg.

– Det var rätt beslut och nu går jag in och lämnar en förklaring, säger Mette Frederiksen (S) till journalisterna när hon beger sig in för sitt förhör med minkkommissionen.

När förhöret väl börjat använde demonstranterna visselpipor och trummor för att deras missnöje skulle höras ända in i rättssalen. Senare under förmiddagen blev stämningen hätsk. Samtidigt som Frederiksen satt i vittnesbåset omringade en grupp demonstranter den bil som statsministern hade färdats i och en baklykta slogs sönder i tumultet, uppger Köpenhamnspolisen för nyhetsbyrån Ritzau.

När en polisbuss körde utanför lokalerna kastade demonstranter ägg på fordonet och en video som tidningen BT publicerat visar hur en person brottas ner på marken av polisen, som sätter handfängsel på personen.

”Vill ha våra pengar”

Runt 15–17 miljoner minkar avlivades i fjol sedan en mutation av coronaviruset, som spridits till människor, hade upptäckts i besättningar. Minkuppfödaren Peter Hindbo, som några veckor efter beslutet om massavlivning fick besök av Mette Frederiksen på sin gård i Kolding, var på plats i huvudstaden.

– Vi vill ha hela den här minkskandalen avslutad. Vi vill ha våra pengar, så att vi kan gå vidare med våra liv, säger han till BT.

Massavlivningen beskrivs som en av de största politiska skandalerna i modern tid i Danmark och landets pälsnäring, som var en av de största i världen, gick i praktiken i graven. Det finns ett beslut om att minkuppfödarna ska få kompensation som uppgår till 25 miljarder svenska kronor.

Det var den 4 november i fjol som den socialdemokratiska regeringen meddelade att alla minkar – smittade och friska – skulle avlivas. Det fanns en rädsla för att den muterade varianten skulle påverka framtida vaccinering mot covid-19.

Minister fick avgå

Minkkommissionen, som folketinget tillsatte i våras, ska kasta ljus över vad regeringen visste om de juridiska förutsättningarna. Själva beslutet fattades när regeringen hade ett möte med sitt koordinationsutskott på kvällen den 3 november.

Fem dagar senare kom avslöjandet att det saknades rättslig grund för att avliva även friska djur och statsministern har hela tiden hävdat att det var först då hon fick reda på att beslutet var lagvidrigt.

Det enda politiska offret som minkskandalen har skördat är livsmedelsministern Mogens Jensen (S), som avgick i mitten av november fjol. Under höstens förhör är det just livsmedelsdepartementet som pekats ut som ansvarigt för att se till att allt gick rätt till och Frederiksen lägger under sitt förhör fortsatt ansvaret på Mogens Jensen.

Statsministern fattar inget beslut under möten med koordinationsutskottet, uppger hon.

– Det är den enskilde ministern som fattar beslutet. Rent rättsligt kan inte utskottet fatta ett beslut, säger Mette Frederiksen i rätten enligt DR.

Avkunnar ingen dom

Minkkommissionen kommer att fortsätta med sina förhör i december och januari. Kommissionen kommer inte att avkunna någon dom när den ska slutrapportera sitt uppdrag i april nästa år.

Vad nästa steg blir är upp till folketinget att fatta beslut om. Ett tänkbart scenario är att statsminister Mette Frederiksen ställs inför riksrätt, men en majoritet i det danska parlamentet måste då ställa sig bakom ett sådant åtal.

Läs även: Stankvarning när miljoner danska minkar grävs upp

TT Nyheter

fakta

Turerna i danska minkskandalen

Det första coronafallet på en dansk minkfarm upptäcktes i juni förra året och smitta hade senare under året konstaterats på hundratals gårdar.

En mutation av coronaviruset hittades bland smittade minkar under hösten 2020. Den muterade varianten hade även spridits till människor, något som potentiellt skulle kunna ge allvarliga konsekvenser för den covidvaccinering som då väntade, enligt smittskyddsorganet Statens serum institut.

Detta ledde till att den danska S-regeringen den 4 november förra året meddelade att man fattat beslut om att landets alla minkar – såväl smittade som friska – skulle avlivas. Totalt rör det sig om 15–17 miljoner djur.

Den 8 november avslöjade tidningen Berlingske att det saknades laglig grund att avliva de friska minkarna.

Den 7 november ska livsmedelsministern Mogens Jensen (S) ha fått reda på att beslutet var lagvidrigt, men först den 10 november fick landets minkuppfödare denna information.

Den 18 november avgick Mogens Jensen (S), som även var minister för jämställdhet, fiske och nordiskt samarbete.

En rapport har visat att departement och myndigheter tidigare än så känt till att beslutet saknade laglig grund. Det ska även ha nämnts i en bilaga inför ett möte med regeringens koordinationsutskott sent på kvällen den 3 november i fjol. Det var då själva beslutet om massavlivning fattades.

Den 25 november förra året bad statsminister Mette Frederiksen (S) om ursäkt för regeringens hantering av minkfrågan.

I våras tillsattes en minkkommission av folketinget med syfte att bringa klarhet i fallet. Över en miljon dokument och mejl har samlats in och under hösten har kommissionen genomfört förhör med över 50 personer, bland annat har en rad S-ministrar och den tidigare livsmedelsministern.

Torsdagen den 9 december förhörs statsminister Mette Frederiksen. Fler personer ska förhöras under december och januari.

Kommissionen ska lämna sin slutrapport i april nästa år. Ingen dom kommer avkunnas. Det är upp till folketinget att fatta beslut om vad som sedan ska ske.

I januari i år beslutades att landets minkuppfödare ska få kompensation som beräknas uppgå till motsvarande 25 miljarder svenska kronor.