Inflationstrycket har de senaste månaderna precis som i omvärlden mattats av jämfört med toppen vid årsskiftet, då svensk inflation enligt KPI-måttet uppgick till 12,3 procent.
Nu ligger marknadsförväntningarna enligt Bloomberg på 9,3 procent i årstakt. Samma som i juni.
Gällande KPIF (där effekter av boräntorna räknats bort) är prognosen 6,4 procent, även det en repris på junisiffran.
Därmed får de svenska hushåll och bolånetagare som vill se att inflationen viker av vänta på bättre tider.
Ingen effekt på arbetsmarknaden
Handelsbanken tror på ett ännu dystrare utfall, 6,7 procent (enligt KPIF). Ökningen ses dock som temporär och framförallt en kalendereffekt då energipriserna föll mer sommaren 2022 än de gjort i sommar.
Om prognosen skulle stämma är det ännu ett bevis för hur seglivad inflationen har blivit för de svenska hushållen.
Något som överraskat ekonomerna.
– Skulle du frågat mig för ett år sedan hur stora effekterna av de räntehöjningar vi haft skulle bli på hushållens konsumtion så skulle jag sagt att de blivit större. Och framförallt hade jag sagt att arbetsmarknaden hade kylts av mycket mer, säger chefsekonomen Christina Nyman.
Swedbank i sin tur har samma bedömning som Bloombergs genomsnittliga estimat, det vill säga en inflationstakt på 9,3 (KPI) respektive 6,4 procent (KPIF), men prognoschefen Andreas Wallström ger lite hopp om att en nedgång är i antågande.
– Vår bedömning är att inflationen ligger kvar på en hög nivå i juli även om toppen nu är nådd och trenden är tydligt på väg ned. Jämförelsetalen eller baseffekterna är ganska låga så under hösten kommer inflationen falla snabbare, säger han.
Matpriserna stiger
Wallström påpekar att även om varuprisinflationen sjunkit tydligt så är tjänstepriserna fortsatt höga. När det gäller matpriserna ser man en mindre uppgång under juli. Den seglivade inflationen gör att Riksbankens höjning av styrräntan i september bedöms av ekonomer som mer eller mindre självklar. När det gäller novemberbeskedet tror såväl Handelsbanken som Swedbank på ytterligare en höjning.
– Däremot så tycker jag att osäkerheten kring den prognosen har ökat men det handlar snarast om en svag utveckling i realekonomin än att inflationen kommit in lägre, säger Wallström.