I två veckor har ett tältläger med antiisraliska aktivister tagit plats på KTH:s campus. Nu svarar fastighetsägaren Akademiska Hus på varför tältlägret inte rivs.
Mitt på KTH:s campus på Östermalm/Gärdet i Stockholm har i två veckor antiisraeliska och propalestinska aktivister haft ett tältläger med skyltar och avspärrningar. Man kräver att KTH ska avbryta allt samarbete med israeliska universitet.
När Bulletin besökte lägret 15 maj fanns – förutom ett tjugotal tält – skyltar med budskap om att ”avsluta den sionistiska ockupationen” och anklagelser mot Israel om folkmord. Lägret var omringat av ett rödvitt avspärrningsband. När Bulletin gick in i lägret för att ställa frågor blev vi konfronterade av aggressiva tältare som inte ville svara på frågor utan ställde sig i vägen och utdelade några mycket kraftlösa knuffar.
På tisdagen hänvisar polisen till fastighetsägaren när Bulletin frågar varför tälten får stå kvar. Tidigare har polisen uppgett att tältlägren visserligen inte har några demonstrationstillstånd, men att det räknas som en ”allmän sammankomst” och därför inte rivs.
Afghandemon 2017
Polisen har historiskt i vissa fall flyttat på demonstrationer. När afghaner i olika åldrar 2017 sittstrejkade i Stockholm, flyttades afghanerna efter ett tag av polis från Mynttorget till Medborgarplatsen.
När Bulletin på nytt ringer polisen under tisdagen hänvisas till fastighetsägaren, i KTH:s fall Akademiska hus. Polisens presstalesperson uppger att det är ägaren av marken som måste ta beslut om att riva eller flytta lägret.
På frågan om polisen skulle låta nazister i NMR slå upp tält, säger presstalespersonen att det är en bedömningsfråga från fall till fall och inte går att svara på generellt.
”Får fortgå”
Fastighetsägaren Akademiska hus har svarat på Bulletins frågor i ett mejl.
Varför kör ni inte bort eller ber polisen köra bort det antiisraeliska tältlägret inne på KTH:s campus?
”Vad gäller den manifestation som nu hålls på KTH har arrangörerna inte ansökt om ett godkännande/tillstånd. Det är både vi, KTH och polisen medvetna om”, skriver Akademiskas chefsjurist Carolin Åberg Sjökvist.
Polisen har tidigare uppgett till Bulletin att en polisanmälan om brott mot ordningslagen har upprättats med anledning av tältlägret.
Carolin Åberg Sjökvist fortsätter:
”I den rådande situationen har vi, i samråd med KTH:s säkerhetsavdelning och polisen, beslutat att manifestationen och tältandet får fortgå så länge det går lugnt och fredligt till och säkerheten på campus kan upprätthållas.”
”Vi gör så för att undvika provokation och eskalering, något som med största sannolikhet hade påverkat säkerhetsläget på campus”, skriver Carolin Åberg Sjökvist.
Hon skriver också att man ”följer utvecklingen” och är beredda att omvärdera sitt ställningstagande.
”Ett avvisande kommer endast att ske efter det att KTH, polisen och vi har en samsyn om att säkerheten på campus inte kan upprätthållas och att en avvisning är den enda lösningen”, skriverCarolin Åberg Sjökvist.
Har KTH bett er avlägsna tältarna?
”Nej, Akademiska Hus har inte fått en formell begäran från KTH om avhysning. Ett avvisande kommer endast att ske efter det att KTH, polisen och vi har en samsyn om att säkerheten på campus inte kan upprätthållas och att en avvisning är den enda lösningen.”
Skulle ni acceptera att nazistiska NMR satte upp tältläger?
”Den som vill manifestera på mark som ägs av Akademiska Hus måste först få ett godkännande av oss samt ansöka om och få tillstånd av polisen. Akademiska Hus gör en bedömning från fall till fall och vi stämmer alltid av med berört lärosäte och i förekommande fall också polisen innan vi ger vårt godkännande.”
Vad säger ni till studenter och anställda som upplever obehag?
”Vi förstår att den rådande situationen kan väcka oro. Vi följer utvecklingen och fortsätter att ha en nära dialog med KTH:s säkerhetsavdelning och polisen för att hantera den här situationen på bästa sätt så att tryggheten och säkerheten på campus upprätthålls”, skriver Carolin Åberg Sjökvist.
”Det ska också tilläggas att all eventuell skadegörelse som uppstår med anledning av manifestationen anmäler Akademiska Hus till polisen. Affischering, klotter med slagord osv. har vi skyndsamt sanerat”, avslutar Carolin Åberg Sjökvist.
”Vi prioriterar säkerhet och trygghet”
KTH:s rektor Anders Söderholm svarar inte på frågan om han tycker att tältlägret är okej utan hänvisar till att polisen kategoriserar tältlägret som en icke tillståndsgiven sammankomst. Något som har skydd i grundlagen.
I USA har tältläger i flera fall eskalerat till oroligheter och trakasserier av judisk personal och studenter. Vad gör du för att garantera att israeliska och/eller judiska studenter och personal inte trakasseras?
”Vi prioriterar säkerhet och trygghet för alla på campus. Kommer trakasserier av vilket slag det än må vara till vår kännedom agerar vi på det och vidtar nödvändiga åtgärder för att garantera säkerheten på campus”, skriver Anders Söderholm.
Är skälet att ni inte agerat att du är rädd för kritik?
– Nej.