Facebook noscript imageDe döms till livstids fängelse för mordet på tolvåriga Adriana
Nyheter
De döms till livstids fängelse för mordet på tolvåriga Adriana
Maykil Yokhanna, Benjamin Mahdi och Hassan Mohammad döms till livstids fängelse för mordet på tolvåriga Adriana. Foto: Polisen
Maykil Yokhanna, Benjamin Mahdi och Hassan Mohammad döms till livstids fängelse för mordet på tolvåriga Adriana. Foto: Polisen

Tre män, Maykil Yokhanna, 31, Benjamin Mahdi, 24 och Hassan Mohammad, 32, döms till livstids fängelse för mordet på tolvåriga Adriana. Männen döms även för en rad andra grova brott, däribland försök till mord på sju män vid samma tillfälle samt grovt vapenbrott.

Idag klockan 11 meddelade Södertörns tingsrätt dom i målet om mordet på tolvåriga Adriana.

Det var natten mot den 2 augusti 2020 som Adriana sköts till döds med två skott då hon var ute och rastade hunden. Hon träffades av skotten i en så kallad ”drive-by shooting” vid en McDonalds-restaurang i närheten av en bensinmack i Botkyrka.

Tre män, Maykil Yokhanna, 31, Benjamin Mahdi, 24 och Hassan Mohammad, 32, döms till livstids fängelse för mordet. Utöver fängelsestraffen ska männen betala miljontals kronor i skadestånd till målsägandena. Samtliga tre är svenska medborgare och kan därför inte utvisas. Benjamin Mahdi invandrade till Sverige från Iran 2002 och Maykil Yokhanna invadrade från Irak 1997. Hassan Mohammad är född i Sverige.

Männen döms även för en rad andra grova brott, däribland försök till mord på sju män vid samma tillfälle samt grovt vapenbrott.

– Det har varit frågan om en urskillningslös eldgivning med automatvapen på en plats där det fanns flera människor och en av dem dog, motiverar chefsrådmannen Tore Gissin.

Tore Gissin säger vidare att alla tre männen kunde knytas till den vita Audin som användes under kvällen. Från den avlossades 20 skott där måltavlan var medlemmar ur Botkyrkanätverket.

– Männen kan alla knytas till en vit Audi som användes vid den här drive-körningen som man sköt ifrån med den vita Audin. De kan också knytas till de vapen som användes vid skjutningen, säger Tore Gissin.

Bevisning

Bevisningen har bestått av ett stort antal chattar på den krypterade kommunikationstjänsten SKY ECC samt kopplingar till de vapen och den bil som de använde, enligt tingsrätten.

Gissin säger att en viktig del i bevisningen varit att männen försökt undanröja bevis genom att bränna upp den vita Audin och gömma undan de vapen som användes.

– Detta gör att tingsrätten anser att det är ställt bortom rimligt tvivel att det är de tre åtalade som utfört brottet, säger Tore Gissin.

Alla tre har nekat till brott. Två av männen kopplas till en kriminell gruppering i Västerås medan den tredje pekas ut som gängledare för Maynätverket som varit i konflikt med Vårbynätverket en längre tid.

De män som var måltavla för skjutningen i Botkyrka planerade snabbt en hämndaktion mot männen. I januari i år dömdes åtta personer för bland annat anstiftan av försök till mord, förberedelse till mord och grovt vapenbrott efter att ha avlossat cirka 30 skott på öppen gata i Vällingby den 7 september, drygt en månad efter mordet på Adriana. Fallet överklagades och på onsdagen meddelade Svea hovrätt att de i princip fastställer tingsrättens dom.

Läs även: Åtta män döms för hämndaktion kopplad till Adriana-mordet

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu