De utger sig för att vara en oberoende nyhetskanal, men granskning visar hur Al Jazeera systematiskt sprider desinformation och propaganda - från förfalskade opinionsundersökningar om Israel till vilseledande rapportering om svenska myndigheters arbete. När mediebolaget dessutom finansieras av Qatar, som ger fristad åt Hamas ledning, är det dags att ifrågasätta deras trovärdighet som nyhetskälla, skriver Christoffer Jonsson.
Mediebolaget Al Jazeera säger själva att de är privatägda och oberoende, men de finansieras av den qatariska staten och har sitt högkvarter i Doha. Grundaren av Al Jazeera är emiren Hamad ibn Khalifa Al Thani.
På ytan kan Al Jazeera verka vara en arabisk version av vilket modernt mediebolag som helst, med nyheter, talkshows och dokumentärer. Men företaget är något helt annat. Qatars regim, som finansierar Al Jazeera, har nyligen givit fristad åt talibanerna från Afghanistan och Hamas politiska ledarskap i Gaza. Så hur kan Al Jazeera vara en pålitlig källa, när deras finansiärer, som de är beroende av, ger fristad åt islamistiska terrorister?
Vidare har det visats att Al Jazeeras rapportering om kriget i Gaza har varit starkt partisk, till den grad att den gynnar Hamas. Ett exempel är från Operation Arnon, där israeliska specialstyrkor räddade fyra personer från gisslantagning.
Al Jazeera rapporterade om Israels räddningsoperation, men under en video där en skadad läkare från Gaza uttalar sig hörs honom skrika och gråta på grund av dödsoffren. I klippet säger läkaren: ”Det är sant att vi är orubbliga”, men hela hans uttalande klipptes bort.
I det oredigerade klippet skyller läkaren på Hamas för det lidande som drabbat Gaza och menar att det är Hamas ledarskap som orsakar förödelsen. Al Jazeera valde aktivt att utelämna detta och redigerade klippet för att framställa läkaren som en kritiker av Israel.
Det här är inte första gången Al Jazeera censurerar kritik mot Hamas. I november 2023 intervjuades en äldre palestinsk kvinna av en reporter från Al Jazeera. Kvinnan ifrågasatte varför ”motståndsrörelsen” (Hamas) gömde sig bland de civila. Reportern avbröt omedelbart intervjun.
Den icke-statliga organisationen ”HonestReporting” har granskat och sammanställt flera exempel på Al Jazeeras partiskhet, där de ofta framstår som emot Israel och för Hamas.
I somras (2024) publicerade Al Jazeera Arabic en opinionsundersökning som påstods visa att 47 procent av de tillfrågade israelerna stödjer sexuella övergrepp på palestinska fångar.
Men undersökningen var falsk.
Analytikern Eitan Fischberger förklarade att den ursprungliga undersökningen från Channel 12 handlade om att de tillfrågade ansåg att den israeliska staten hade kapitulerat för terrorister.
Tre dagar innan ettårsdagen för 7 oktober-attackerna publicerade Al Jazeeras plattform ”Al Jazeera 360” en komedifilm som trivialiserade attacken, särskilt kidnappningen av de unga kvinnliga soldaterna vid Nahal Oz-basen. På själva ettårsdagen hyllade Jamal Rayyan, en av Al Jazeeras mest kända medieprofiler, attacken genom att publicera en AI-genererad bild av Tempelberget, med siffran ”7” och texten: ”This day restored the nation’s dignity and prestige.”
Om inte partiskheten och desinformationen kring Israel-Palestina-konflikten är en tillräcklig signal för svensk media att Al Jazeera inte är en pålitlig källa, borde den desinformation de sprider om Sverige vara det.
I november förra året publicerade Al Jazeera en dokumentär som påminde om desinformationskampanjen kring LVU, där det spreds anklagelser om att muslimska barn i Sverige kidnappas av staten. I dokumentären intervjuas ett föräldrapar som påstod att staten tagit deras barn på grund av deras romska bakgrund, men enligt domstolsbeslut hade barnen omhändertagits för att de inte gick i skolan och utsattes för psykisk misshandel.
Al Jazeera sprider både anti-israelisk och anti-svensk propaganda som inte bara är falsk utan också skadlig. Så varför fortsätter svensk traditionell media att använda detta mediebolag som källa när det i själva verket sprider ett narrativ från Hamas?
Christoffer Jonsson är student och samhällsdebattör.