
Trump-administrationens upprensning i myndighetsfloran framställs av vänstern som ett hot mot demokratin. Men det är snarare ett hot mot byråkratin. Snart kommer nog både Europa och Sverige att tvingas gå samma väg, skriver debattören Leif Kullberg.
Den senaste månaden har Europa överraskats av president Trumps två skattebesparingsåtgärder i form av avståndstagande från allt som andas DEI (diversity, equity, inclusion) och DOGE (Department of Government Efficiency).
Intressant när det gäller DEI är att länge var den svenska översättningen även på Wikipedia ”mångfald, jämlikhet och inkludering” trots att den korrekta översättning av equity är ”rättvisa” som inte i den svensk översättningen ska sammanblandas med ”equality” som betyder jämställdhet/jämlikhet.
Förmodligen var det mera passande för den svenska vänsterns narrativ att prata om jämställdhet hellre än rättvisa. Wikipedia har nyligen korrigerat översättningen till den korrekta ”mångfald, rättvisa och inkludering”.
Samtidigt som Chalmers stolt sjösätter sitt eget DEI-projekt så skrotar Trump allt som andas DEI i USA med hänvisning till att den primära ledstjärnan för effektiv statlig, federal och lokal verksamhet och myndigheter ska premiera kompetens före mångfald, rättvisa och inkludering.
Tanken är att de senaste decenniets inriktning på mångfald, rättvisa och inkludering har ineffektiviserat statsapparaten och näringslivet samt skapat en ohållbar byråkrati och att ett framgångsrikt land inte kan drivas av den agendan.
Nu friställs hundratusentals – främst kvinnor med pridefärger – i håret som måste söka nya anställningar. Det lär nog inte bli enkelt eftersom deras arbetslivserfarenhet inte lär vara till nytta i alltför många andra arbeten.
DOGE (Department of Government Efficiency) går ut på att minska eller lägga ner onödiga och icke lönsamma myndigheter i USA. Den förste att praktisera det konceptet var Argentinas nye president Milei som genom att lägga ner merparten av statens kostnadskrävande myndigheter på ett år omvandlade Argentinas hyperinflation om 25% till idag endast 3%.
Trumps tillsättande av Elon Musk som ansvarig för DOGE i USA räknar med att med nedläggning och minimerande av statliga myndigheter och byråkrati kunna spara hundratusentals av skattebetalarnas pengar och komma tillrätta med ett skenande budgetunderskott som hotar USA:s ekonomi och på sikt USA:s existens.
I Sverige har regeringen sjösatt sitt eget DOGE-projekt, dock i blygsam omfattning i förhållande till Mileis och Trumps storskaliga projekt.
Svenska skattebetalare måste ifrågasätta nyttan av allt från pridemålade enhörningar i Malmö till en 35 tons rosamålad plåtskulptur i Göteborg för 32 miljoner, en klonad gran för 7,9 miljoner i Malmö och konstutställningar – inte AV utan FÖR fåglar, maskar, skalbaggar och svampar för en dryg miljon kronor.
Sverige har idag 367 statliga myndigheter som sysselsätter fler än en tredjedel av Sveriges samtliga förvärvsarbetande och avlönar dem med skattepengar.
Bland alla dessa (onödiga) myndigheter kan nämnas allt från Myndigheten för kulturanalys, Myndigheten för delaktighet, Myndigheten för stöd till trossamfund till Nordiska Afrikainstitutet och Nämnden för hemslöjdsfrågor. Dessa myndigheter kan liknas vid en självväxande hydra som ständigt strävar efter mera bidrag och diverse avknoppningar.
När vicepresident JD Vance på den nyligen avslutade säkerhetskonferensen kritiserade Europas politiker för att ignorera folkviljan, för en okontrollerad massinvandring och för att man tummar på yttrandefriheten – även kallat ”hotet inifrån” (d.v.s. DEI) – satte dessa ledare vattnet i vrångstrupen och liknade mest fågelholkar. Det säger en hel del om skillnaderna mellan dagens inrikespolitik i USA och Europa.
Personligen tror jag att både Europa och Sverige framöver kommer tvingas både förenkla byråkratin och lägga ner kostnadsineffektiva myndigheter. Vi har helt enkelt inte råd med både ökande kostnader för vård, skola och omsorg, mer pengar till vår försvarsindustri, mer pengar till Ukraina och den kostsamma gröna omställningen.
Vänstern i Sverige och Europa vill gärna framställa USAs DEI och DOGE-projekt som ett hot mot demokratin när det snarare är ett hot mot byråkratin och en black om foten för länders utveckling.
Leif Kullberg, samhällsdebattör
Stöd oss genom att bli prenumerant.