Sverige är inte i närheten av att vara självförsörjande på mat. Detta kan bli ödesdigert i händelse av kris eller krig, vilket är särskilt oroande med tanke på händelserna i Ukraina och Mellanöstern. En lösning är att investera i frukt och bär, två livsmedelslag där Sverige har särskilda fördelar. Detta skriver Martin Ragnar och Claes Wernerson, ledamöter i Svenska Dryckesakademien.
Kris och krig har visat att Sveriges självförsörjning behöver öka. I mitten av augusti rapporterade medierna att Livsmedelsverket och Totalförsvarets forskningsinstitut tillsammans kommit till insikt om att det skulle bli svårt att försörja de norra delarna av landet med mat vid en kris. Situationen är så dålig att man till och med skulle kunna behöva evakuera människor därifrån.
Detta borde så klart vara ett memento för regeringen att lägga om gällande livsmedelsstrategi till att ha fokus på att kunna föda den egna befolkningen, snarare än att maximera exporten av transiterad norsk lax, mjölkpulver och tacos.
Frukt och bär är hälsosamma då de innehåller både kostfibrer och vitaminer. De kan användas för direktkonsumtion, lagras med torkning, och som råvara för exempelvis puréer samt till dryckesframställning. Vid sidan av de vilda bären odlas som bekant frukter som äpplen, päron, körsbär och bär som vinbär, krusbär, hallon, jordgubbar och trädgårdsblåbär.
Trots synnerligen goda naturgivna förutsättningar är Sverige idag importberoende på både frukt och odlade bär. Äppelodlingen täcker endast 25 procent av konsumtionen. Olikt många andra grödor går det också alldeles utmärkt att odla alla nämnda bär långt upp i Norrbotten. Entreprenören bakom den internationella försäljningssuccén Brännland iscider, Umeåbaserade Andreas Sundgren Graniti, har också i praktisk handling visat att det går utmärkt att även odla äpplen i kommersiell skala så långt norrut som i Västerbotten. Gott så.
Samtidigt faller många frukter och bär i trädgårdar runt om i landet bara ned till marken utan att tas tillvara, och i skogarna är det bara en bråkdel av alla vilda bär som samlas in. Detta är ett resursslöseri, och det vi inte gör till rutin i vardagen riskerar att bli svårt att realisera i händelse av kris eller krig.
För frukt och bär är ju en viktig resurs vars fulla värde vi kanske först inser i tider av kris eller krig. De vilda bären finns där, men tillgången beror också på hur skogen förvaltas. En beräkning för några år sedan avseende Västerbotten indikerade att det ekonomiska värdet av skogsbären överskred värdet av virket.
De odlade frukterna och bären kan också bli fler genom aktiva åtgärder för att just plantera mer. Kanske viktigast av allt är dock att etablera mer av förädlingsföretag runt om i landet som med utgångspunkt från frukt och bär framställer färdiga konsumentprodukter. Då ökar ju också efterfrågan på frukt och bär. En sådan särskilt betydelsefull förädlingsindustri är dryckesframställning, som ju slukar stora volymer.
Klimatet förändras snabbt, nya sjukdomar och skadegörare uppträder, och såväl klimatförändringar som tiden i sig medför förändrade preferenser. Detta ställer krav på nya friska, smakrika bär- och fruktsorter anpassade till platsen de ska odlas på och till tidsandan de ska verka i. Framtidens sorter bör också vara anpassade för maskinell skörd, vilket är fullt möjligt för samtliga ovan nämnda växtslag.
Detta understryker vikten av en stark inhemsk sortförädling av såväl frukter som bär. Idag bedrivs professionell sortförädling av frukt och bär i Sverige endast på äpplen, och verksamheten för en tynande tillvaro. Utvecklingen är också koncentrerad till Skåne. Detta står i stark kontrast till hur det sett ut längre tillbaka då inhemsk sortförädling var väl utbyggd och också geografiskt spridd över landet. Det är hög tid att blåsa nytt liv i sortutvecklingen av frukter och bär, och också inkludera ett nationellt geografiskt perspektiv på frågan. Även annan fröförädling står inför samma utmaningar.
För att stärka Sveriges livsmedelsberedskap föreslår vi härmed ett frukt- och bärpaket med följande fyra punkter:
- Gör en riktad långsiktig satsning på sortförädling för frukt och bär, som också tar höjd för de skilda geografiska förutsättningarna i norra, mellersta och södra Sverige.
- Utveckla riktlinjerna kring skötseln av produktiv skogsmark från ett ensidigt fokus på virkesproduktion till en balans mellan fler värden, där bäravkastning är ett.
- Förbättra förutsättningarna för i Sverige permanentboende personer att plocka och samla in såväl vilda bär som odlad frukt och bär.
- Stimulera etablerandet av förädlingsföretag baserat på frukt och bär i norra Sverige. Kanske kan coachning och rådgivning till existerande bäruppköpsföretag vara ett sätt.
Martin Ragnar, ledamot Svenska Dryckesakademien
Claes Wernerson, ledamot Svenska Dryckesakademien