
Greta Thunbergs resa till Gaza har fått hyllningar i svenska medier. Mindre fokus har lagts vid hennes medresenärer, varav en dansade när Iran avfyrade missiler och en annan deltog vid en Hizbollah-ledares begravningsceremoni. Det skriver Christoffer Jonsson.
Kommande dagar väntas båten Madleen, med Greta Thunberg ombord, närma sig Gazas kust. Syftet uppges vara att bryta Israels blockad och leverera nödhjälp.
Vid första anblick kan detta framstå som ett ädelt initiativ. Men ju mer man sätter sig in i sammanhanget, desto tydligare blir det att Thunbergs och de övriga aktivisternas agerande snarare framstår som ett stort PR-jippo – särskilt med tanke på det globala medieintresset.
Politiker från Vänsterpartiet, samt skribenter från Aftonbladet och ETC, har hyllat resan. Zina Al-Dewany skriver exempelvis: ”Bara Greta Thunberg kan rädda Sveriges rykte.” Men vad alla dessa röster utelämnar är relevant information om besättningen som Greta Thunberg reser med.
Rima Hassan är en fransk EU-parlamentariker för det vänsterpopulistiska partiet La France Insoumise (”Det okuvliga Frankrike”). I en kommentar efter Hamas terrorattack den 7 oktober beskrev hon massakern som ”legitim”. Uttalandet ledde till att hon förhördes av franska myndigheter, då det kunde tolkas som att hon förespråkade terrorism.
Den 21 februari 2025 offentliggjorde israeliska myndigheter, tillsammans med Israels nationella forensiska institut, att tre medlemmar ur familjen Bibas – barnen Kfir och Ariel samt deras mamma Shiri – hade mördats av sina gisslantagare i Gaza.
Trots detta hävdade Rima Hassan, bara dagar senare i en intervju i franska Radio Sud, att familjen dödats i ett israeliskt flyganfall i december 2023 – ett narrativ som ursprungligen spridits av Hamas.
I samma intervju beskrev Hassan Hamas som en religiös rörelse som utvecklats till ett politiskt parti. Hon jämförde även gruppen med Nelson Mandela och ANC – en absurd liknelse, med tanke på att Mandela och hans rörelse inte ägnade sig åt att mörda, våldta eller kidnappa civila.
En annan aktivist ombord är Yasemin Acar från Tyskland, som flera gånger gjort kontroversiella uttalanden. Efter att Irans islamiska regim avfyrat missiler mot Israel publicerade hon en video där hon dansar. Vid ett annat tillfälle vandaliserade hon en affisch med texten ”Destroy Hamas” och ändrade den till ”Destroy Zionism”.
En av de mer extrema aktivisterna är brasilianaren Thiago Avila. Han har publicerat en bild där han poserar med Leila Khaled, en tidigare ledare inom terrorgruppen PFLP, som varit delaktig i flera attacker mot Israel. Thiago beskrev Khaled som en av de personer han ser mest upp till i världen.
Efter elimineringen av Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah deltog Thiago i den stora begravningsceremonin i Libanon. Där hyllade han ledaren och tackade för möjligheten att närvara vid vad han beskrev som ”en martyr, ett helgon och en älskad ledare som inspirerat människor världen över – en historisk figur i den antikoloniala kampen”.
I ett längre inlägg på sociala medier skrev Thiago:
”Det libanesiska motståndet (Hizbollah) visar idag att det lever i högsta grad, omorganiserar sig och inspireras av sin ledares fotspår. Jag känner mig hedrad och ödmjuk över att ha varit närvarande vid detta historiska ögonblick och att ha träffat så inspirerande människor.”
Greta Thunberg själv utsågs 2024 av organisationen StopAntisemitism till ”Årets antisemit” efter att ha deltagit i en propalestinsk demonstration i Malmö där slagorden ”From the river to the sea” och ”Sinwar, we won’t let you die” hördes.
Christoffer Jonsson,
Samhällsdebattör