Det finns för många politiker och för många offentliganställda, vilket ger dem tid att i alldeles för stor utsträckning lägga sig i medborgarnas görande och låtanden. Detta kostar Sverige både pengar och frihet, och ger vänsterpartierna en stor grupp väljare som är beroende av statens välvilja, skriver Magnus Lagerkvist, från Lagerkvist & Partners.
Vi fick en plastpåseskatt som nu avskaffats, men som ersattes med en EU-regel att medlemsländerna får böta om medborgarna köper mer än 40 påsar per år. Nu får 16-åringar köra bil på villkor att den inte kan köra snabbare än 45 km/h, men där det är enkelt att sätta in ett reglage så att man kan köra som en vanlig bil när man tror att ingen ser en. EU har även bestämt att man ska få ta körkort från 17 års ålder. Det vore bättre om man höjde myndighetsålder och körkortsåldern till 20 igen. Man får ju inte köpa alkohol förrän man är 20, trots att man är myndig. Om byråkraterna får tid över så försvårar eller omöjliggör man bygglov av alla de slag. Bara att få bygga ett småskaligt vattenkraftverk tar 10 år även om man till slut får rätt. Allt detta styrs (eller vanstyrs?) av politiken.
Förutom politikerna är den offentliga sektor befolkad av miljöpartister, socialdemokrater och vänsterpartister som driver sina egna agendor. Vänstern har avsiktligt ökat den offentliga sektorns, liksom invandringen och antalet bidragstagare, då sannolikheten är högre att dessa röstar vänster.
Några siffror: Om Sverige skulle ha samma befolkningsunderlag för varje riksdagsmandat som USA så skulle vi ha 17 riksdagsledamöter. Om vi skulle ha samma proportioner som i Tyskland så skulle vi ha 93 ledamöter. Vi har 349.
USA har en offentliganställd på var 16:e medborgare. Tyskland har en per var 13:e medborgare. Sverige har en per var 7:e medborgare.
Vi har för många politiker och för många offentliganställda. De har för mycket tid att lägga sig i medborgarnas förehavande och för att hitta på nya regler och förbud som inte behövs.
Vi bör banta riksdagen till 101 ledamöter, då börjar vi närma oss något så när rimliga proportionen. Den offentliga sektorn kan halveras främst genom att slå ihop kommuner, samt genom att vi lägger ned eller slå ihop myndigheter så de minskas till en tredjedel. Sedan kan vi sänka skatterna med de frigjorda pengarna, till exempel genom att ta bort statsskatten och sänka kommunalskatterna. Lägre skatte ger ökade inkomster – se Irland, Schweiz, Singapore.
Invändningen brukar vara att detta är helt omöjligt. Då glömmer man eller ignorerar att vi haft två mycket stora politiska revolutioner i vårt land de senaste 30 åren. Vi har fått ett miljöparti som fått ett oproportionerligt stort inflytande, och vi har fått Sverigedemokraterna, som blivit Sveriges näst största parti.
De gamla partierna hånade dessa partier och sa att de bara var stollar och nazister, men de lyckades för att de pekade på reella problem. Miljöfrågorna har åtgärdats, så nu håller miljöpartiet nästan bara på med tokerier. Min poäng är att båda dessa partier lyckades, vad man än tycker om dem i övrigt.
Magnus Lagerkvist
Verkställande direktör och grundare av managementbyrån Lagerkvist & Partners