Facebook noscript imageDEBATT: Hamas flyttar till Europa
Debatt
DEBATT: Hamas flyttar till Europa
”ABBA, norrsken, IKEA och genuscertifierade förskolor – vi drar till Sverige! Hittar du passet?” FOTO: LEFTERIS PITARAKIS / TT
”ABBA, norrsken, IKEA och genuscertifierade förskolor – vi drar till Sverige! Hittar du passet?” FOTO: LEFTERIS PITARAKIS / TT

I takt med att Hamas får det allt mer obekvämt i Gaza så verkar nu terrororganisationen överväga att migrera till Europa. Har våra tappra ledare någon plan för att hantera detta? Det undrar Christoffer Jonsson.

Terrororganisationen Hamas har förlorat en stor del av sin arsenal, styrka och ledarskap i Gaza sedan kriget startade efter attacken mot Israel den 7 oktober förra året.

Majoriteten av Hamas toppledare har blivit eliminerade. Hamas högste ledare Ismail Haniyeh dödades i en detonation under sitt besök i Irans huvudstad Teheran. Dennes efterträdare, Yahya Sinwar (som tidigare varit högst ansvarig för organisationens verksamhet i Gaza) dödades kort därefter. Även ledaren för Hamas väpnade gren, Qassam-brigadernas Mohammed Deif, eliminerades i ett luftanfall.

Enligt de israeliska myndigheterna har den israeliska försvarsmakten (IDF) eliminerat upp mot femtontusen terrorister tillhörande Hamas och förstört tjugofyra bataljoner i Gaza.

Det kvarvarande ledarskapet inom Hamas, som tidigare befunnit sig i Qatar, har nu blivit utsparkade. Enligt uppgifter har ledarskapet givits fristad i Nato-landet Turkiet, vars president Recep Tayyip Erdoğan beskrivit terrorgruppen som en motståndsrörelse.

I takt med att Hamas förlorar sitt fäste i Gaza så vänds terrororganisationens blickar mot Europa. Detta har blivit tydligt sedan det avslöjats att tyska myndigheter åtalat fyra personer som misstänks tillhöra Hamas och har kopplingar till ledare hos Qassam-brigaderna i Gaza.

Enligt den tyska åklagaren har de åtalade anordnat flera vapenlager runt om i Europa – däribland Polen, Tyskland, Bulgarien och vårt grannland Danmark. Terrorforskaren Magnus Ranstorp skrev i danska Jyllands-Posten att detta var “överraskande och chockerande” när det bekräftades att en person tillhörandes Hamas ska ha plockat med sig vapen från en vapendepå i Danmark.

Tyska åklagaren berättar att Hamas förluster i Gaza skulle kunna vara en anledning till att Hamas satt upp vapendepåer runt om i Europa i syfte att attackera judar och andra. Men åklagaren noterade även att de möjliga måltavlorna inom Tyskland skulle ha kunna vara den amerikanska flygbasen i Ramstein, den israeliska ambassaden, och flygplatsen Tempelhof i Berlin. För att kunna utföra dessa handlingar skulle Hamas använda sig av utländska aktörer som framför allt skulle vara bosatta i Europa.

Jag undrar hur det här kommer att påverka Sverige, särskilt med tanke på att Hamas kontrollerat ett vapenlager så nära som i vårt grannland Danmark. Hur många trogna Hamassympatisörer finns det i Sverige?

Dessutom har Hamas enligt den israeliska regeringen redan planerat attacker mot Israels ambassad i Stockholm, vilket de berättade efter att gripanden gjordes mot ett antal individer i Tyskland och Danmark. Även en individ med koppling till Sverige pekades ut för att tillhöra Hamas.

Detta väcker frågan hur det här kommer hota Sverige i framtiden. På bara ett år har det gjorts flera granskningar om hur utbredd terrorromantiken är i Sverige. Sydsvenskans journalist Inas Hamdan och Dokus journalist Sofie Löwenmark har publicerat granskningar om hur Hamas och dess ledare hyllas av demonstranter i bland annat Göteborg, Malmö, Stockholm och Växjö.

Att hotet var starkt förstod nog de flesta när den israeliska artisten Eden Golan uppträdde i Malmö och behövde förklä sig när hon vistades utanför hotellet och arenan. Hon och hennes team transporterades i en kortege som liknade den president Barack Obama färdades i när han besökte Stockholm år 2013.

Jag själv förstod att hotet mot judar och de som stödjer dem är starkt i Sverige när jag deltog vid en minnesmanifestation på Norrmalmstorg för att hedra offren från 7 oktoberattacken.

Det var det absolut största säkerhetspådraget jag någonsin bevittnat. Uniformerade poliser stod posterade vid varje hörn av torget, uppe på taken, och insatspoliser med automatkarbiner stod bakom den stora folksamlingen medan civilklädda poliser jag sett i andra sammanhang befann sig bland massan som sörjde offren från 7 oktober-attacken.

Men det var inte allt. Under den tysta minuten hörde man den lilla drönaren flyga ovanför oss, och titt som tätt överröstades talaren av polishelikoptern som cirkulerade området.

Då hotet från Hamas som opererar i Europa är så starkt att deras måltavlor behöver en sådan här massiv polisbevakning vid sina evenemang, så frågar jag mig: Vad tänker myndigheter och politiker göra åt det här?

Christoffer Jonsson

Samhällsdebattör