Iran är inget normalt land som man kan åka på besök till utan att utsätta sig för stora risker. Dess regim följer inte vanliga lagar, skriver sex debattörer med iransk bakgrund.
Ännu en gång har en gisslansituation uppstått där mullornas regim i Iran har tagit en västerländsk medborgare som gisslan för att skaffa sig ett övertag i pågående eller framtida förhandlingar. Denna gång är det EU-diplomaten Johan Floderus som i mer än 500 dagar suttit i det ökända Evinfängelset.
Vi vill först och främst uttrycka våra sympatier till de anhöriga och vi hoppas att Johan Floderus så fort som möjligt kan vara tillbaka i Sverige med sina nära och kära.
Som svenska medborgare med iransk bakgrund undrar vi dock hur många gisslantagningar den islamistiska regimen i Iran måste genomföra för att allmänheten ska förstå att Iran varken är ett turistland eller ett land man bör resa till utan att ta enorma risker.
Den islamistiska regimen i Iran följer inget folkrättsligt regelverk. Bortsett från att Iran påstås ha en offentlig budget för att stödja terrorism, agerar regimen lika laglöst som regimen i Nordkorea och beter sig som terrorister. Terrorister tar gisslan för att få igenom sin vilja. Regimen i Iran tar gisslan för samma syfte. Den som reser till Iran ska inte bli överraskad om man plötsligt och utan anledning hamnar i fängelse.
Bortsett från att det är omoraliskt att semestra i en diktatur, är Iran idag ingen rättsstat. Den så kallade sedlighetspolisen i Iran anhåller inte personer enligt lagar som i en rättsstat. Istället kidnappar sedlighetspolisen människor mitt på gatan baserat på en godtycklig bedömning, exempelvis att ens frisyr anses ”västerländsk”. Därefter kan man bli kvar i häktet under obestämd tid och utsättas för förnedrande behandlingar. Det finns gott om godtyckliga lagar som kan leda till fängelsestraff i Iran utan att man har begått ett brott i traditionell mening.
Även om du är helt neutral gentemot regimen i Iran eller till och med stöder dem, kan du som västerländsk medborgare tas som gisslan av myndigheterna i Iran. Detta eftersom mullorna anser att de för ett krig mot väst.
En av den islamistiska regimens grundläggande idéer är Gharbzadegi eller Westoxication, där västerländska influenser ses som en sjukdom som måste botas. Enligt regimen ska botemedlet vara islam. Som västerländsk medborgare betraktas man både som en del av denna ”sjukdom” och som ett potentiellt verktyg i kriget mot väst.
”Experter” i väst som försöker framställa regimen i Iran som en regim som kan normaliseras, agerar, medvetet eller omedvetet, som regimens lobbyister. De förmedlar också en felaktig bild av Iran, vilket kan leda till att fler reser dit och utsätter sig för risker.
De som överväger en resa till Iran bör vara medvetna om att deras liv anses vara lika värdelösa för mullornas regim som livet för den inhemska befolkningen, eller som livet för irakier, libaneser, syrier och jemeniter som har dött och fortsätter dö i regimens proxykrig i Mellanöstern.
Det är dags att människor inser riskerna med att resa till Iran och slutar utsätta sina liv för fara. Att göra det ger mullorna en möjlighet att få ett övertag över Sverige och kan potentiellt underminera vår nationella säkerhet.
Mina Billing, människorättsaktivist
Nima Gholam Ali Pour, riksdagsledamot
Nazanin Karlsson, samordnare
Ardavan M. Khoshnood, docent och lektor
Arvin Khoshnood, statsvetare
Mojgan Mazharsarmadi, lärare