Invandrare ska inte lägga till västerländska namn för att passa in i Sverige, som debattören Mustafa Panshiri föreslår, utan det är attityden som måste ändras. Nyfikenhet och envishet är vägen till lyckad integration, skriver debattören Ali Alabdallah.
Är du ny i landet?
Var envis, nyfiken, engagerad och flexibel i Sverige.
Se möjligheter och fokusera på lösningar. Fastna inte vid problem och utmaningar.
Invandrare behöver inte skaffa ett extranamn när de söker jobb eller köper saker på Blocket, som debattören Mustafa Panshiri tipsade om i en debattartikel i Expressen.
Själv kom jag som flykting från Syrien 2013 och fick ett jobb ett år senare. Jag bytte inte mitt namn.
Visst, en migrationsresa är inte lätt med tanke på alla utmaningar som man möter, men namnbyte är inte lösningen. Det som blev nyckeln till min integration var nyfikenhet och envishet. Jag byggde upp en social plattform och fann lösningar och möjligheter genom mina handlingar.
Mitt råd till dig som är ny är att vara den du är. Du ska inte behöva byta namn för att passa in på den svenska arbetsmarknaden. Däremot ska du vara nyfiken. Nyfikenhet kommer att ta dig långt.
Var flexibel och öppen för nya möjligheter. Träna din svenska. Kanske en ny utbildning i någon bransch som du gillar. Eller kanske starta eget i något som du är duktig på. Våga testa något nytt som du inte är van vid.
Du som är ny i Sverige ska inte behöva lyssna till andra invandrare som tror sig ha trollspö till sin integrationsresa i Sverige. Utan det är du som äger denna lösning på din framtid.
Var försiktig när du läser texter av invandrare som har gett bort sina identiteter och är helt assimilerade i Sverige. Deras resa är inte som din.
I dag finns det hundratusentals som heter Mohammad, Ali och Jihad som jobbar inom olika branscher i Sverige. De behövde inte alls lägga till ett extra västerländskt doftande namn för att känna sig hemma i Sverige.
Det är inte ditt fel om arbetsgivare vägrar att bjuda in dig på en arbetsintervju för att du heter Salwa.
Diskriminering och rasism finns tyvärr i hela världen, men namnbyte löser inte problemet utan legitimerar svårigheter för Salwa och Mohammed att skaffa jobb. I stället för att uppmuntra oss att byta namn vore det kanske bättre att vi uppmuntrar samhället att inte döma människor utifrån etnicitet, kön, läggning, religion eller namn.
Om en arbetsgivare kastar ditt cv i papperskorgen betyder det inte att du ska kasta ditt namn och din identitet i papperskorgen också. Hans ignorans ska inte få dig att byta någonting som rör dig själv. Det är arbetsgivaren som måste jobba med sina fördomar.
Det är inte du som är stackaren som inte fick en arbetsintervju. Stackaren är arbetsgivaren som mister nya och rika perspektiv, kompetenser och arbetserfarenheter.
Du som nyanländ är inte ensam. Du, jag och många andra sitter i samma båt och upplever samma svårigheter och hinder för att skaffa det jobb vi vill ha. Tyvärr är det så att många chefer är tveksamma, rädda och inte utrustade för att möta världens olika kulturer på arbetsplatsen. Ordet mångfald förknippas alltid med svårigheter och konflikter.
Samtidigt vore det sinnessjukt att be en infödd svensk som flyttat till Dubai att byta namn eller lägga till ett extra arabiskt namn för att få ett jobb. En ”Åsa Abdullah Svensson” är inget man ser i Dubai. Så varför ska jag lägga till ett västerländskt namn till mitt?
Mustafa Panshiri behövde inte lägga till ett extra namn för att bli polis, och vi behöver inte heller byta namn för att jobba inom de branscher som vi vill jobba i.
Bästa genvägen för nyanlända är extra envishet och nyfikenhet. Att förverkliga sina drömmar i det nya landet kräver drivkraft och kompetens, inte namnbyte.
Var stolt över ditt namn. Det är inte ditt namn det är fel på, det är din attityd som måste ändras, och det är samhällets ansvar att inte vara fördomsfullt.
Ali Alabdallah är flykting, debattör och författare till ”Nytt jobb i nytt land” och ”Mångkultur i din jobbkultur”.
----
Vill du publicera dig på Bulletin Debatt? Skicka artikelförslag till debatt@bulletin.nu