
Eftersom ett fredsavtal mellan Ukraina och Ryssland drar ut på tiden är frågan hur länge Donald Trump kommer att upprätthålla intresset, skriver debattören Jonas Wallin.
Det finns en stor risk att Donald Trump snart tröttnar på Ukrainakriget och att det får konsekvenser för både Ukraina och Europa.
När USA:s president Trump blev vald slog han fast att han skulle lösa Ukrainakriget på 24 timmar. Senare ändrade han detta till några veckor. Nu är frågan om det i överhuvudtaget blir av?
Trump gick ut hårt och skulle först förnedra den demokratiskt valde Zelenskyj för att tvinga Ukraina till underkastelse. Något Putin tyckte var väldigt underhållande. Sedan skulle han göra ”en deal” med Putin så att fred kunde uppnås.
När det inte gick så försökte Trump med ett 30-dagars vapenstillestånd för attacker mot energiinfrastruktur. Det höll i några timmar. Sedan skulle det gälla Svarta havet, vilket verkar ha fastnat i något slags limbo.
Det är så klart bra att sträva efter fred och försöka minska antalet människor som dör i onödan. Men om man inte gör det korrekt kan det istället få motsatt effekt genom att en part utnyttjar den andres fredsambitioner och ser det som en möjlighet att flytta fram sin position.
Problemen med att tvinga fram fred nu är många. Ett av dem är att Trump har hanterat situationen arrogant och slarvigt från början. Kanske har han förstört möjligheterna till fred för flera år framåt. Trump har helt enkelt inte förstått komplexiteten i situationen. Han tror att det är som på tv och att han är en av karaktärerna som med snabba ”catch phrases” kan lösa alla problem. Så fungerar inte verkligheten.
En seriös förhandlare hade istället satt sig ner med sina allierade i Europa inklusive Ukraina och förutsättningslöst gått igenom lägesbilden, hur situationen på marken ser ut och vilka strategier som finns för de mål man vill uppnå. Där ingår att värdera riskerna med de olika strategierna och försöka förstå hur ens motståndare kommer att reagera.
Det handlar om att förstå större övergripande frågor. Anledningarna att parterna krigar, vad deras målsättning är kortsiktigt och långsiktigt. Strategiska och taktiska förmågor att föra krig. Risker med ett långvarigt krig och spridningsrisken. Vart landgränser bör dras och hur de ska respekteras. Frågan om krigsfångar, kidnappade barn, skadestånd och frysta tillgångar.
Sedan har du frågan om hur en fred ska kunna beslutas i ländernas respektive parlament och lagstadgande församlingar så att den blir ”laglig”. Idag så tillhör ockuperade områden både Ukraina och Ryssland - enligt deras egna lagar.
Är det en snabb fred man vill ha så får man hitta realistiska lösningar för det. Hur får man både Ukraina och Ryssland att acceptera och följa den? Ska man försöka ge dem något tills Putin blir glad eller ska man hota honom så att han skräms till lydnad?
Först när USA, Europa och Ukraina är överens kan man sätta sig i förhandling med Ryssland. Allt som allt kan det ta väldigt lång tid.
Det är inte ens säkert att man kan komma överens nu.
Men detta klarar inte Trump eftersom det skulle kräva massa tid och hårt arbete. Han vill lösa kriget på en dag, så han kan invadera Grönland imorgon, stänga gränsen till Kanada i övermorgon och så vidare. Alltid något nytt och mer spännande. Han klarar inte att sitta ner och hålla på med samma sak i flera veckor, eller månader! Lära sig nya saker? Nej! Enligt honom så vet han redan allt. Förstår allt. Bäst av alla till och med.
Det är svårt att fylla på ett redan fullt glas, svårt att lära en person som redan vet allt något nytt.
Trump kan varken skapa ett tillfälligt vapenstillestånd eller en långvarig fred i Ukraina. Även om hans förhandlare mot förmodan skulle lyckas är risken övergripande att strider bryter ut på nytt eftersom man inte tagit itu med de faktiska problemen.
Ukrainakriget med Ryssland som invaderande part kommer sannolikt att fortsätta tills ena parten förlorar förmågan att föra krig. Vilket är den vanliga anledningen till att krig slutar. Först efter det kan fredsavtal skrivas.
Vad är det för förmågor? Det kan vara allt ifrån att en sida får slut på soldater, brist på bränsle eller avsaknad av ekonomiska medel att finansiera ytterligare engagemang. Eller helt enkelt att landets styre dör eller försvinner och med dem faller organisationen som ett korthus.
Vilket inte ser ut att hända inom närmaste tiden.
Hur kommer Trumps bristande intresse i Ukrainakriget att påverka USA:s fortsatta stöd? Det är svårt att säga. Sannolikt kommer det att fortsätta i någon mån men att Europa får stå för en större del.
Underrättelsearbetet kommer att fortsätta eftersom det är värdefullt för USA. Ukraina kommer i större utsträckning att betala för militära medel och inte få det som bistånd. Huruvida något avtal om ”mineraler” (infrastruktur, hamnar, jordbruk, olja, jordartsmetaller, et cetera) som betalning för tidigare bistånd eller fortsatt stöd blir till är ytterligare ett av Trumps försök att få till en ”deal”. Men frågan är om amerikanarna kommer att få så mycket ut av det i slutändan.
Tills vidare får vi vanliga människor fortsätta att följa tragedin som utspelar sig på bägge sidor Atlanten.
Jonas Wahlin, Oberoende skribent